Hittil i år har 83 mennesker omkommet i trafikken. 20 av disse døde på motorsykkel. Det utgjør 24 prosent av de forulykkede. Tall for juni, juli og august viser en enda større andel omkomne mc-førere og passasjerer: 12 drepte utgjør 28 prosent.

– Det er en høy andel. De siste årene har vi sett at færre dør i bil. På motorsykkel ser vi ingen tilsvarende nedgang, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

I årene 2010 til 2014 omkom totalt 291 på veiene i sommermånedene. Under 22 prosent av disse var motorsyklister.

Bruk verneutstyr

De fleste av sommerens trafikkofre på mc var voksene i alderen mellom 25 og 50 år. To personer var under 25 år, mens to forulykkede var over 50 år. Nå ønsker Trygg Trafikk å sende ut noen tips og råd til mc-førerne. Holder været seg pent utover høsten, kan det være mange uker igjen av motorsykkelsesongen i store deler av landet.

– Det første og viktigste rådet vil alltid være å holde fartsgrensen. Høy hastighet går igjen som årsak til mange ulykker på motorsykkel. En annen opplagt anbefaling er å bruke verneutstyr som hjelm, kjøredress og ryggbeskytter, sier Johansen.

Ulykkene som går igjen blant motorsyklister er kollisjoner med biler og utforkjøringer. Det siste kan mc-førerne i stor grad forebygge selv.

Råd til mc-førere:

• Unngå kollisjoner i veikryss: Bilførere feilbedømmer ofte motorsyklers avstand og hastighet, eller ser dem ikke i det hele tatt. Du som er motorsyklist bør derfor være svært forsiktig i kryss.

• Unngå utforkjøringer: Mange av motorsykkelulykkene er utforkjøringer. Motorsyklisten kommer inn i svingen med for høy fart, stivner og ser mot utforkjøringspunktet. Husk å se dit du skal – dit kommer du.

• Bli bedre teknisk: Husk å bremse ofte, slik at du lærer deg å kontrollere bremsene og sykkelen når du bremser.

• Ta hensyn til underlaget: Veien kan være glatt – spesielt utover høsten, men også etter regn ellers i sommerhalvåret.