Skjervøy kommune skal gjøre et forsøk på å rense vannettet i Kirkegårdsveien på Skjervøya.

– Klokka 22.00 i kveld starter vi med arbeidet. Da oppfordrer vi folk om ikke å tappe vann fra da og til klokka 05.00, onsdag morgen, sier teknisk sjef i Skjervøy, Kjell Ove Lehne.

Brunt vann

Lørdag skrev Framtid i Nord om at vannkvaliteten i Kirkegårdsveien, en av de eldste veiene på Skjervøy tettsted, er tidvis svært dårlig.

Det er rundt 40–50 husstander som opplever skittent drikkevann stadig vekk. Ordfører Torgeir Johnsen uttalte at problemene i Kirkegårdsveien og et par tre andre veier i området  skyldes gamle rør – noen over 50 år gamle.

– Vi snakker om gamle «støyprør» som skal skiftes ut. Når enkelte storforbrukere i kommunen sjokkstarter eller sjokkstopper vanninntaket, så skjer det noe med rørene. Jeg regner med det er avleiringer inni rørene som løsner og kommer i kranene til folk, sier Johnsen.

Vent med dusjen

Nå skal altså teknisk etat forsøke å spyle ut disse avsetningene.

– Vi setter hele dette området under trykk, og det er derfor vi ber folk om ikke å tappe vann. Det er rett og slett for å ha alt vannet tilgjengelig til å spyle hardest mulig, forenklet sagt.

Og i neste nu er det også mulig at noe av grumset slår ut i nettet.

– Når alt har stått under trykk så skal det jo også spyles ut av systemet. Målet er rengjøring og full gjennomstrømming til klokka 05.00.

– Så din oppfordring er at folk på Skjervøy tapper opp flaskevann og tar dusjen først onsdagsmorraen?

– Ja, det er vår klare oppfordring og henstilling, sier Kjell Ove Lehne.

Trenger penger

Ordfører Torgeir Johnsen (Sp) lovet lørdag å bevilge penger til nye rør i dette området. Teknisk sjef avventer til lovnaden er holdt.

– Vi har ingen friske penger til det i dag, men det er jo formannskapsmøte mandag. Om politikerne bevilger oss midler, så kan vi starte prosjekteringa.

Nullsum

Kommunene har ikke lov til å tjene penger på vann. Derfor har staten pålagt at samlet vannavgift skal være tilsvarende kommunens utgifter.

Dette innebærer at en renovering av vannettet på Skjervøy vil sees direkte på innbyggernes kommunale avgifter.