Tirsdag avsluttet oppsamlingen av død fisk i elvene hvor det har pågått rotenonbehandling i Storfjord. Ifølge Gitte Løkeberg fra veterinærinstituttet som ledet mottaket for død fisk, har oppsamlingsarbeidet gått svært bra.

Løkeberg kan opplyse at totalt ble det plukket opp 2400 kg fisk i Skibotn- og  Signaldalselva, samt i Kitdal- og Balsfjordelva.

Mest i Signaldalselva

Signaldalen var den desidert mest fiskerike elva som ble rotenonbehandlet, ifølge tallene som veterinærinstituttet kunne gi Framtid i Nord på tirsdag. Av de totalt 2,4 tonn fisk, ble kun ca 300 kg plukket opp i Skibotnvassdraget.

Oppsummeringen viser også at 1,7 tonn ørret nå blir destruert, mens 240 kg laks blir sendt til Avfallsservice sitt destruksjonsanlegg.

To hovedbehandlinger

Tirsdag var også siste dag for hovedbehandlingen med rotenon av de åtte vassdragene i Storfjord og Lyngen. Leder for aksjonen, overingeniør Pål Adolfsen fra veterinærinstituttet, sier til Framtid i Nord at det kun gjenstår litt etterbehandling og en del kontroller i vassdragene for å se om det ennå står fisk i elvene.

Neste år kommer veterinærinstituttet tilbake til Storfjord for å gjennomføre en tilsvarende behandling for å bekjempe lakseparasitten gyrodactylus salaris.

Adolfsen sier til avisa at gjennom to store behandlinger, så er også sannsynligheten til å  lykkes med å fjerne gyrosmitten betydelig større.

– All erfaring viser at gjennom dobbel behandling og nøye etterkontroller, så har vassdrag blitt gyrofri, forklarer overingeniøren.

Gyrobehandlingen i Storfjord har krevd store ressurser for å få gjennomført, og Adolfsen kan fortelle at de har vært totalt 110 personer i sving.

Sikret genmateriale

Før rotenonbehandlingen av vassdragene, foretok veterinærinstituttet med god hjelp fra lokale krefter, stamfiske av totalt seks fiskestammer fra Skibotn- og Signaldalselva. Ifølge Mari Skjøstad fra veterinærinstituttet har de sikret seg tilstrekkelig med genmateriale til å re-etablere både røye, ørret og laks i de rotenonbehandla vassdragene.

– Stamfisket har pågått siden 2013, og gitt totalt 1500 fisk, forteller Skjøstad.

– Etter siste behandling, og når elven er friskmeldt, vil veterinærinstituttet jobbe i 6-7 år med reetableringen av fiskestammer i vassdragene.

MEST: Ifølge tallene fra veterninærinstituttet ble det plukket mest fisk i Signaldalselva.Foto: Jan Arild Hansen