Bildet av den lille kroppen til Aylan Kurdi (3) har rørt en hel verden det siste døgnet. Det skriver VG. Også nordreisapolitiker Helga Wigdel, 2.kandidat for Nordreisa Sv, ble rørt.

Gjennom flyktningehjelpen har hun derfor startet sin egen innsamlingsaksjon på sosiale medier for å hjelpe folk på flukt.

Målet er 10.000 kroner

- Bildet rørte noe langt inne i meg, og se den ungen som bare ligger der. Jeg er jo mamma selv. Så da jeg våknet i dag tenkte jeg at det må være noe jeg kan gjøre - selv om jeg sitter i Nord-Norge. Via flyktningehjelpen fant jeg ut at man kan starte sin egen innsamlingsaksjon, som privatperson, gjennom et lag eller en bedrift, forteller hun.

Bare timer etter at hun startet aksjonen, torsdagsmorgen har hun fått inn 1700 kroner.

- Jeg har en ambisjon om å få inn 10.000 kroner, forteller hun.

Skaper bevissthet

For Wigdel handler dette naturligvis om å hjelpe. Men det handler like mye om å skape bevissthet.

- Sosiale medier er et sterkt virkemiddel som kanskje bidrar til å hjelpe flere. Dette tiltaket viser at man kan være solidarisk selv om vi ikke er i Middelhavet, sier hun.

- Vi er passive

Sosialistisk Venstreparti gikk ut av forhandlingene da Høyre, Ap, KrF, Venstre Sp og Miljøpartiet De Grønne i juni ble enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger innen 2017.

- SV ville ha 10.000 flyktninger, i tillegg til den kvota vi allerede tar imot idag. Jeg skulle ønske Norge var mer på, at vi hadde en mer offensiv rolle. Vi som er et av verdens rikeste land må kunne bidra mer, vi er veldig passive. Vi har ressursene og vi har pengene, sier hun.

- Hvordan skal Norge håndtere flyktningekrisen?

- Jeg har ikke noe godt svar på dette. Men vi må først og fremst ta imot de som allerede er på flukt. Ikke nødvendigvis ta imot alle selv, men samarbeide med andre i Europa. Jordan som har 4 millioner innbyggere har tatt imot nesten 1 million flyktninger. De har åpnet grensa, men klarer ikke dette alene. De har ingen organisert hjelp. Der forsvinner bare flyktningene inn i landet.

- Mange vil hjelpe

Norsk folkehjelp merker et enormt engasjement blant folk som vil hjelpe flyktninger som ankommer Norge. Dette skriver de selv i en pressemelding, torsdag.

- Nå må myndighetene ta ansvar og øke innsatsen for å ta imot flyktningene på en verdig måte, opplyser de.

- Det dukker opp så mange spontane initiativ for å hjelpe flyktningene at vi som jobber faglig med dette feltet knapt kan følge med, sier Tom Hjertholm som er ansvarlig for avdelingen for flyktning og integrering.

Norsk Folkehjelp drifter åtte asylmottak og merker enorm pågang.

- Vi er veldig takknemlige for alle som har henvendt seg til oss med klær og leker, og har allerede fått så mye klær at det holder foreløpig, sier Hjertholm.

Nå etterlyser han og Norsk Folkehjelp større innsats fra myndighetene.

- For å sikre bedre kvalitet i mottakene må de økonomiske rammene økes og myndighetene må være tydelige på hva som er minstekrav for kvalitet i mottak. Samtidig bør det gis mer hjelp til selvhjelp, for eksempel i form av selvbosetting for de som har fått opphold og at asylsøkere må få lov å jobbe, sier Hjertholm.

Via Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Norway» har privatpersoner organisert seg for å dele ut mat utenfor Politiets utlendingenhet på Tøyen. Gruppen har nå over 46 000 medlemmer, skriver Norsk Folkehjelp.

MÅ HJELPE: - Norge må bli mer offensiv i flyktningepolitikken, sier Helga Wigdel, 2.kandidat for Nordreisa Sv. Pressefoto.