Koppangen er den første og eneste bygda i Lyngen som er skiltet på samisk.

- Saken startet med en henvendelse fra Koppangen Brygger. Vi har fulgt lokale navnetradisjoner og brukt Stedsnavnloven, forteller senioringeniør Kurt Magne Stormo i Statens Vegvesen.

Han opplyser at det ikke er aktuelt å bruke samiske stedsnavn i andre deler av Lyngen, dersom det ikke kommer et ønske om det fra enten kommunen eller bygda.

Veldig fornøyd

Skiltet med Gohppi ble satt opp i løpet av august.

Prosessen startet med at Koppangen Brygger i mars måned rettet en henvendelse til Statens vegvesen om skilting av stedsnavnet. Dette spesielt med tanke på mange turister som besøker bygda. Bedriften nevnte imidlertid ikke noe om skilting på samisk.

Alf Fagerborg på Koppangen Brygger uttalte onsdag til Framtid i Nord at han er veldig godt fornøyd med skilting på to språk.

Tradisjoner

Senioringeniør Kurt Magne Stormo begrunner skilting på samisk med at Koppangen har samiske tradisjoner.

Han forholder seg till informasjon fra Statens Kartverk. Det samiske navnet ble i 1988 stadfestet av Lyngen kommune. Han har forholdt seg til Stedsnavnloven.

- Det er ikke krav at bygdelag skal være høringsinstans før skilt ble satt opp

- Er det aktuelt å skilte på samisk i andre bygder i Lyngen?

- Vi foretar oss ikke noe før vi eventuelt blir oppfordret av fra bygda eller kommunen, sier Kurt Magne Stormo i Statens vegvesen.

Ikke bekvem

Leder Harry Hansen i Koppangen/Skinnelv bygdelag ble overrasket da ham oppdaget skiltet.

- Jeg er ikke veldig bekvem med skiltingen, men aksepterer avgjørelsen. Jeg vil drøfte saken i neste uke med resten av styret. Jeg er overrasket over at vi ikke fikk uttale oss, sier Hansen.

Han finner det påfallende at bare Koppangen av bygdene i Lyngen har fått samisk skilt.

Oppvekstsjef Anette Holst i Lyngen kommune er ikke kjent med saken. Sektorsjef Kåre Fjellstad har ferie og var ikke tilgjengelig for kommentar.