I meningsmålingen som Norfakta har gjort på oppdrag for Framtid i Nord, NRK og Nordlys, går nemlig Felleslista KrF/Kystpartiet kraftig fram sammenlignet med målingen i juni. Nå får Ørjan Albrigtsen og co. 27 prosent og med det er de Skjervøys største parti.

- Det var gledelig! Jeg ble oppriktig glad nå, sier Ørjan Albrigtsen når han får tallene fra Framtid i Nord.

Felleslistas ordførerkandidat innrømmer at målingen i juni, der de bare fikk 20 prosent - halvparten av det KrF og Kystpartiet hadde tilsammen ved forrige valg - var nedslående.

- Med den turbulensen vi har hatt i partiet (Kystpartiets ordfører Torgeir Johnsen gikk over til Sp midt i perioden red.anm) og med en ny fellesliste, så må jeg ærlig innrømme at jeg var spent på denne målingen. Jeg er utrolig glad for fremgangen, sier Albrigtsen.

Ser mot SV og Ap

Med 27 prosents oppslutning får KrF/Kystpartiet fem mandater inn i kommunestyret. For å få flertall må man samarbeide med minst to partier til.

- Ja, det ser sånn ut, sier Albrigtsen.

Albrigtsen har da også en tanke om hvem han eventuelt vil gå til etter valget.

- Vi har samarbeidet godt med SV og har også god kjemi med Ap. Så det er ikke utenkelig at det kan bli et samarbeid der, sier Albrigtsen, som i så fall får 12 av 19 mandater.

- Du vet hvor ordføreren har kontor?

- Hehe. Ja, det har jeg visst lenge. Men hvem som kommer dit er fortsatt spennende. Skulle dette holde seg, så blir det forhandlinger. Men vi skal jobbe knallhardt, fronte vår kandidat og gjøre et best mulig valg. Så får vi se, sier arnøyværingen.

God fremgang likevel

KrF/Kystpartiets mulige samarbeidspartner Arbeiderpartiet går på sin side kraftig tilbake. Mens Ap fikk 33,4 prosent i tilsvarende måling i juni, ramler de helt ned på 21,9 prosent i den nye målingen - som er tatt opp i slutten av august.Øystein Skallebø er partiets førstekandidat. Han tar nedgangen med fatning.

- Vi har fortsatt god framgang sammenlignet med valget for fire år siden. Det skal vi ikke glemme, sier Skallebø, og viser til at partiet har gått fram over fem prosentpoeng fra kommunevalget 2011.

Mulig årsak

I juni ga Skallebø beskjed om at han ikke stilte som ordførerkandidat. Han ville ikke skape usikkerhet rundt sin nye jobb som kvalitetsleder ved Lerøy Aurora på Skjervøy. Dermed er Ap uten ordførerkandidat på Skjervøy. Skallebø kan ikke utelukke at fallet på meningsmålingen henger sammen med det.

- Det virker jo som at folk er opptatt av ordføreren, så det er en mulig årsak, ja. Men jeg må jo bare si at de som opprinnelig ønsket meg som ordfører fortsatt må gi Ap sin stemme. Kommunepolitikk handler ikke bare om hvem som er ordfører. Det er 18 andre i kommunestyret også, sier Skallebø.

Går for fem

Hvis dagens måling blir fasit, får Ap inn fire representanter i kommunestyret. Skallebø håper imidlertid på litt mer.

- Det er ikke urealistisk med fem representanter. Dette hadde vært et veldig godt utgangspunkt for forhandlingene etter valget. Men da må vi stå på i resten av valgkampen, sier Skallebø.

Valgforsker Tord Willumsen tror også at Aps tilbakegang til en viss grad kan tilskrives at partiet ikke har en ordførerkandidat på Skjervøy - og at partiet heller ikke vil si før etter valget hvilken ordførerkandidat de vil støtte.

- Det er absolutt tenkelig, ja. Det er ikke uvanlig at velgerne vil vite hvilken ordfører de får når de stemmer. Vet de det ikke, er det mindre sjanser for at du får stemmen deres, sier Willumsen.

Telle til ti

Han konkluderer med at det kan bli komplisert å danne flertall i Skjervøy.

- Ja, det er i alle fall mange måter å telle til ti i kommunestyret. Får du ti mandater så har du flertall og med dette resultatet må det minst tre partier til for å klare det, sier Willumsen.

Øystein Skallebø, førstekandidat for Skjervøy Ap. Foto: Torbjørn O. Karlsen