Et par-tre dager etter valget har Senterpartiets sittende ordfører Torgeir Johnsen visse ambisjoner om å få til et rødgrønt samarbeid i kommunen.

Ap, SV og Sp har nemlig flertall med sine 10 mandater og Torgeir Johnsen (Sp) vil snakke med Ap først.

– Vi har avtalt møte med Arbeiderpartiet og jobber med det alternativet. Resultatet av det møtet vil eventuelt bringe oss videre til et tredje parti. Det kan fort bli SV, sier Johnsen, og tilføyer:

– En rødgrønn løsning er absolutt aktuell.

Utelukker ikke

Øystein Skallebø, listetopp til Ap, er ikke avvisende til akkurat det.

– Jeg kan ikke utelukke et rødgrønt samarbeid, nei, sier Skallebø.

Han sier at Skjervøy Ap hadde medlemsmøte tirsdag.

- Der staket vi ut kursen videre. Så blir det møter med andre partier de neste dagene, sier Skallebø.

Torgeir Johnsen har gitt uttrykk for at et samarbeid med KrF/Kystpartiet ikke er det mest aktuelle for Sp. Han legger ikke skjul på at det faktum at Ap ikke har en ordførerkandidat, gjør et samarbeid mer attraktivt for Sp.

– Ja, selvfølgelig gjør det det, ettersom vi har en ordførerkandidat.

SV har også en ordførerkandidat, nemlig sittende varaordfører Ingrid Lønhaug. Hun bekrefter også at det skjer ting på rødgrønn side.

- Vi er i forhandlinger og har hatt kontakt med partiene. Ingenting er avgjort, men det er naturlig å søke mot de rødgrønne. Så får forhandlingene avgjøre hva det blir til, sier Lønhaug til Framtid i Nord.

BILLEDSERIE: Her er det nye kommunestyret!

Ikke Frp

KrF/Kps ordførerkandidat Ørjan Albrigtsen vil si minst mulig om hva som skjer nå.

– Sonderingene er i gang, men jeg velger å holde kortene tett til brystet foreløpig, sier Albrigtsen, men avslører likevel én ting.

– Det eneste som er sikkert er at det ikke er aktuelt å samarbeide med Frp, sier Albrigtsen, som er fornøyd med valgresultatet.

– Man kan alltids ønske flere mandater, men vi er godt fornøyde.

Ingrid Lønhaug er opptatt av at ingen dører er stengt mot sine nåværende samarbeidspartnere i KrF og Kystpartiet.

- Vi har hatt et kjempegodt samarbeid med Kystpartiet og KrF. Så det er ikke et must for oss å få til et rødgrønt flertall, selv om vi har makt til å få det til, sier Lønhaug, som ikke er helt fornøyd med valgresultatet.

- Det var litt skuffende, ettersom vi manglet så få stemmer for å få det tredje mandatet. Men vi er glad for at vi har gått fram. Vi ligger jo skyhøyt over det SV gjør sentralt, sier Lønhaug.

Får nok friere

Vidar Langeland i Frp tar til etterretning at KrF/Kystpartiet lukker døren for samarbeid.

– Jeg var ikke klar over at Felleslista har utelukket oss. Men greit. Vi regner med at vi får friere likevel, sier Langeland.

Han er mest opptatt av at partiet blir representert i formannskapet.

– Ja, det er viktigere enn å få ordfører eller varaordfører. Sånn sett er vi litt ”billigere” enn andre når det gjelder samarbeid. Vi har ikke ambisjoner om annet enn å gi tilbake til velgerne, sier Langeland.

God tid, men ...

Selv om det neste kommunestyret ikke er før i slutten av oktober, så vil ikke Ørjan Albrigtsen at forhandlingsperioden skal trekke ut.

– Nei, vi ønsker en avklaring så tidlig som mulig.

Øystein Skallebø, Ap Foto: Torbjørn O. Karlsen
Ingrid Lønhaug (SV) Foto: Torbjørn O. Karlsen