Høstferien står for døren, og mange skal til fjells eller over fjellovergangene. Der er det allerede meldt snø.

- Mange tror at de ikke har lov å skifte til vinterdekk før 1. november, det er feil, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

- Du har lov å skifte over til vinterdekk, både med og uten pigger, dersom føret tilsier det, sier hun, og minner om at bremselengden øker når det er glatt.

Mange materielle skader

- Tilpass alltid kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, er rådet fra forsikringsselskapet. Frende har siste året sett en økning i antall materielle skader på kjøretøy på 4,5 prosent.

Forsikringsbransjens offisielle statistikk (TRAST) viser at det var skader for 470 millioner kroner, basert på 29.035 materielle skader i høstferiemåneden oktober i fjor.

Av disse var 6618 såkalte eneulykker, med bare en bil involvert, mens 1027 var møteulykker og 853 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Føre var

- Uansett føre skal du kjenne bilen din og signalene den gir, og dermed unngå å få problemer eller komme i en nødsituasjon. Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøften, sier Slettemoen.

Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 C.

- Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre, sier hun.

Dekk er ferskvare

- Husk at alderen tar knekken på dekk, ikke bare antall kjørte kilometer og ren slitasje, dekk er ferskvare, sier Heidi Slettemoen, og forteller at gummien i vinterdekk skal være myk for å ha et optimalt veigrep.

- Etterhvert som årene går blir gummien hardere. Selv om spor-dybden er godt innenfor det lovlige, så kan gummien ha blitt hard etter kun tre-fire år. Det gjør dekkets egenskaper dårligere, sier hun.

Skru godt fast

Når du skifter dekk må du alltid sikre at hjulboltene er skikkelig skrudd til.

- Og når du har kjørt noen kilometer etter dekkskift bør du dobbeltsjekke og gå over alle boltene igjen, sier hun, og forklarer at hjulbolter har en tendens til å løsne litt og litt, om de ikke er godt nok fastskrudd i første omgang.

Skifter du dekk på verksted har de aller fleste med et varsel på fakturaen om at kunden selv må etterskru boltene.

- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og gps, aviser eller barbering mens du kjører. Kjør til siden, det er tryggest å ta seg tid til det. Vi har sett mye rart, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.