Pinnekjøttet som Ingebrigtsen kjøtt AS i Tromsø har sørget for har blitt Norges beste, er basert på Lyngenlam. Illustrasjonsfoto
(Foto: Lars ke Andersen)

Pinnekjøttet som Ingebrigtsen kjøtt AS i Tromsø har sørget for har blitt Norges beste, er basert på Lyngenlam. Illustrasjonsfoto Foto: Lars ke Andersen

Seier med Lyngenlam

Norges beste pinnekjøtt har hentet råvarene fra Lyngen.

Det er kjøttbransjen selv som for tredje året på rad har kåret sesongens beste julemat. I hard konkurranse tok Ingebrigtsen Kjøtt AS fra Tromsø gull for sitt velsmakende pinnekjøtt, basert på råvaren Lyngenlam.

– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen tidligere, så dette har virkelig vært en tøff runde. Det skyldes ikke først og fremst antallet, men snarere at flere produkter holder høy standard, sier arrangør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Uventet vinner

Som alltid er det stort spenning knyttet til klassen Pinnekjøtt, som i år fikk et noe uventet utfall, ifølge hoveddommeren.

– I år var det tre røkte pinnekjøtt som gikk helt til topps. Røkt pinnekjøtt er veldig typisk vestlandsk, og mindre utbredt i resten av landet, sier pølsemaker Tore Teigen.

Likevel var det Ingebrigtsen Kjøtt fra Tromsø som endte helt øverst på pallen med sitt Røkt pinnekjøtt av Lyngenlam.

– Her var det god balanse mellom salting og røking, i tillegg hadde kjøttet et pent utseende, roser Teigen. Han forteller at ettersom pinnekjøttet også har blitt noe magrere med årene, er det viktig å vanne ut kjøttet lenge nok.

Lite fett

– Det pinnekjøttet som inneholder lite fett og mer kjøtt, trekker naturlig til seg mer salt, derfor er det viktig å vanne ut kjøttet. Selv mener jeg at pinnekjøtt bør vannes ut i 24-36 timer, for deretter og dampes til kjøttet nesten faller av beina. De som da savner salt kan heller bruke saltkaret. For salt pinnekjøtt tar vekk mye av smaken fra selve kjøttet, sier Teigen.

Ingebrigtsen Kjøtt fikk også tildelt bronsemerke for sitt Pinnekjøtt i samme klasse, mens Tromsø-produsenten H. Mydland fikk sølv for sitt Pinnekjøtt av lam og gull for sin lammerull. Eide Handel ble premiert med sølv for Lammerull av Alpelam - også fra Lyngen.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Nå er Storslett Hotell leid ut

Fra og med 30. juni skal Storslett Hotell leies ut til det italienske selskapet Rebaioli AS.

Lastebil tippet utenfor fylkesveien i Lyngen

Sjåføren slapp fra hendelsen uten skader.

Gjenåpnet Lillebo

Mandag ble Lillebo offisielt gjenåpnet.

Korte perioder med regn, men til helga blir det fint

Men mot helga avtar nedbøren, og lørdag kan bli riktig fin.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis