Etter to år med for lav påmelding, er det igjen klart for UKM, Ung Kultur Møtes - før kjent som Ungdommens Kulturmønstring.

Tidligere i mars ble det klart at Kåfjord måtte avlyse, men at de ville la sine ungdommer være medpå Skjervøy.

Sammen er de store

Kulturleder Elena Yakovleva i Skjervøy og kulturskolelærer Eline Petrine Johansen i Kåfjord kjenner hverandre fra før. Begge brenner for UKM. Derfor har Kåfjord og Skjervøy slått UKM mønstringene sine sammen i år.

– UKM er en viktig møteplass, læringsarena og en unik opplevelse for unge. I UKM kan en få prøve seg, og i tillegg se hva som opptar andre unge, sier Yakoleva.

PLUSS: Se bilder fra UKM i Lyngen

– Jeg tror den økte påmeldinga til UKM skyldes at vi har satset på promotering av arrangementet. Ungdommene må vite hva UKM er og derfor må vi snakke sammen.

Foredrag på skolene

Sammen med elevene fra 10. klasse, Ingeborg Anna Heggelund og Marte Jakobsen, ved Skjervøy ungdomsskolen var kulturlederne rundt på skoler og holdt foredrag i alle klasser.

– Vi ville fortelle at det ikke er farlig å gå på scenen, og at selv om det er kvote på hvor mange innslag som sendes videre til fylkes- og nasjonal mønstring, er det gøy å være med på UKM! Lokalmønstringene er de aller viktigste!

PLUSS: Se bilder fra UKM i Nordreisa

I Kåfjord la man seg ekstra i selen for å få ungdommen med, forteller kulturskolelærer Eline Petrine Johansen.

– I Kåfjord arrangerte vi en meget vellykket UKM-camp nå i februar. Ungdommene fikk kursing i musikk og visuelle uttrykk. Det var veldig gøy, og vi håper at vi kan lage flere slike UKM-camper i arbeidet opp mot UKM 2018.

Kan gjentas

De to lederne tror slikt samarbeid helt fint kan fortsette.

– Om vi fremdeles ikke får nok påmeldte i hver kommune til å lage lokale mønstringer kan vi fortsette å arrangere mønstringene i et godt og kreativt samarbeid, sier Johansen.

- Vi tenker at en omorganisering og mer samarbeid om UKM er et fornuftig veivalg som vil stimulere flere ungdommer til å være med. Vi håper også at slike skolepromoteringer som ble gjennomført på Skjervøy skal være et fast innslag i alle kommunene.

- UKM handler om ungdommens fest, show, utvikling og å være sammen! Dette er helt fantastisk at vi har fått dette til, sier en fornøyd kulturleder i Skjervøy kommune, Elena Yakovleva, og takker Kåfjord kommune for entusiasme og samarbeid!