I mars i år seilte den gamle hurtigruta, MS "Nordstjernen", for aller siste gang fra Kirkenes til Bergen. Ombord var NRK-journalist Helge Lyngmoe og et team for å forevige ferden. Nå, drøye halvåret etter, er skjervøymannen ute med egen bok, "Siste reis med Nordstjernen", om ferden og om den pensjonerte skuta.

- Dette var slett ikke planlagt. Det var bare at underveis i prosessen så jeg at vi ble sittende med så uendelig mye mer stoff enn hva som kunne komme med i TV-dokumentarer, og derfor ble det bok også, forteller Helge Lyngmo (41), til daglig ansatt ved NRK Nordland sitt kontor i Bodø.

Tidsreise

Boka har blitt en reise både geografisk, men også i tid.

- Dette er boka om "Nordstjernen", men også om hurtigrutas betydning som livsnerve langs kysten. Og så forsøker jeg å knytte historier til de ulike stedene langs kysten vår.

Som Aid som to måneder før termin føder sin sønn ombord i "Nordstjernen", samtidig som de passere Kjøllefjord og Finnkirka.

- Gutten ble selvsagt hetende Finn, humrer Lyngmoe.

Slike historier er det mange av.

- Jeg vaks jo opp med at når hurtigruta fløyta ved moloen så slapp vi alt, og sykla ut til værret for å se på alle de rare menneskene og høre de rare språkene som var om bord. Det var levdende, daglige smådrypp av verden utenfor. Slik var det før og kanskje er det sånn for noe enda. Men i hovedsak har jo hurtigruta gått fra å være livsnerven til mer cruiseskip.

Går i land

Helge Lyngmoe startet sin journalistkarriere i lokalradioen på Skjervøy før han tok steget opp til storebror, rikskringkastingen. Han har i alle år jobbet utelukkende med etermedier.

- Det å uttrykke meg i dette formatet var utrolig lærerrikt og artig. Du skal slett ikke se bort fra at jeg gjør det igjen, sier han, men understreker at det ikke foreligger noen umiddelbare planer.

- At det blir flere dokumentarer, tror jeg nok, men kanskje ikke om båter, flirer han, og sikter til at han for knappe to år siden også lagde et timelangt program om en gammel lokalbåt.

- Kanskje jeg må finne noe på land nå.

Ingen nostalgi

Før han starta seilasen, hevdet journalisten av dette ikke var noe kamprop til bevaring av gamle hurtigruter. Det står han fortsatt ved.

- Nei, jeg er fortsatt ikke noen nostalgiker på dette feltet. Det er historiens gang at gamle båter forsvinner og nye kommer. Mitt mål var kun å fortelle akkurat "Nordstjernen" sin historie, og ikke minst historiene til noen få av de mange tusen som har reist med den gjennom årene.

Han mener også at bok er for flere enn bare hardcore hurtigrute-fans.

- Den er ikke så tung av fakta og slikt som kanskje en del av tidligere bøker om hurtigrutene har vært. Det er historiene, og så er det svært mange knalltøffe bilder. Vi var jo så heldige å få orkan på Øst-Finnmarka, og det ga både tøffe bilder og ganske råe perspektiver for båtens historie, sier Helge Lyngmoe.