Bare for sauebonde Steinar Gamst fra Lagnes i Indre Kåfjordble 72 lam borte, eller nesten 40 prosent av alle lam som ble sent ut påsommerbeite.

- Jeg trenger ikke å true med nedleggelse. Med slike tall erdet snart ingenting igjen allikevel, sier han temmelig sørgmodig og frustrert.

Denne uka har bonden hatt møter med både fylkesmannensmiljøavdeling og Kåfjord kommune, og Gamst er ikke helt overbevist over detiltak som er lovt skal iverksettes.

- Jeg krever strakstiltak. Det vil si at man går inn meddirekte skadefelling på gaupe i området, mener Gamst.

Dårligere oppgjør

For Kåfjordbonden som har drevet med sauehold siden 1983,betyr årets tapstall en betydelig forverring av situasjonen.

- Jeg hadde mål om å øke besetningen til 110 vinterfora sau,men har nå 80. Reglene for erstatningsordninger er en vits, hvor jeg i fjormåtte akseptere et tap på 10 prosent, mot normalt fire, sier Gamst.

Om det ikke var nok, så er oppgjøret ennå verre for 2012hvor han selv må stå for 13 prosent av tapene, altså tre prosent dårligere ennåret før.

For bonden som har gjort betydelige investeringer de sisteåra, er det ingen stor matematisk bragd å skjønne inntektstapet dette gir.

- Du kan sammenligne det med et lønnsoppgjør som gir degtitalls prosent nedgang på noen få år, tilføyer han.

Forer rovdyra

I Indre Kåfjord er det bestemt fra myndighetene at det skalvære rovdyr, altså et såkalt A område. Gamst legger ikke skjul på sinoppgitthet over myndighetenes rovdyrforvaltning.

- Det er ment at vi skal fore rovdyra som myndighetene vilha, og det uten å få noe for det, mener bonden.

Gamst viser også til hvordan tapstallene for han og de andrebøndene har skutt i været etter at bønder i Nordmannvik og Olderdalen la nedsin drift

- Og sånn vil det bare fortsette. Legger jeg ned, viltapstallene bare forflytte seg videre innover Kåfjord til det ikke er noensauebønder igjen, mener han.

Du kan lese hele saka i lørdagens Framtid i Nord, som du kan kjøpe elektronisk her.