- Å sørge for at våre språkmiljøer jobber sammen for ågjenninnføre språkmangfoldet i Nord-Troms, er viktig for hele regionen. Derforønsker jeg at Sametinget skal legge til rette for samarbeid mellom HaltiKvenkultursenter i Nordreisa og Samisk språksenter i Kåfjord.

Styrke samarbeidet

Det mener Lisa-Katrine Mo, APs 1. kandidat for Gáisivalgkrets, fra Mandalen i Kåfjord. Som samisk språkbærer og Kåfjording, ser hunverdien av at minoritetsspråkmiljøene i Nord-Troms får muligheten til å styrkesamarbeidet.

– Vi ser alle i dag, hvordan Nord-Troms har utviklet seg,fra først å være et et rent kvensk og samisk samfunn, gjennom fornorskningen,og fram til i dag, da de unge prøver å lære språkene til sine kulturer igjen.For Nord-Troms er det utrolig verdifullt å ha denne kulturskatten, og jeg trordette er noe vi kan bygge opp sammen, hvis vi klarer å samarbeide sterkere. Småspråkmiljøer er sårbare. Derfor mener jeg at det kvenske språkmiljøet på HaltiKvenkultursenter og Samisk språksenter i Kåfjord vil ha godt av å få mulighetentil å samarbeide, mener Mo.

Hun mener også at for Storfjord språksenter som har ettre-språklig perspektiv, så har de helt klart en fordel, i forhold til bådefinansiering, og et styrket språkmiljø.

Nord-Troms – det nye Lofoten

Lisa-Katrine Mo peker på hvordan Lofoten har klart å skapelandets største turistnæring, ved å basere seg på lokal kystkultur. Mo trorsamisk og kvensk kultur har potensialet til å gjøre det samme for Nord-Troms.

- Hvis vi kan skape ei kulturnæring, som i tillegg vil kunnetiltrekke seg turisme, så vil vi se at vårt naturlig særtrekk, med den samiskeog kvensk lokalkulturen, er det nettopp dette som kan stable på beina etvaremerke som gir oss egenart. Samisk og kvensk kultur – kan gjøre forNord-Troms, det kystkulturen gjorde for Lofoten. Men da trenger vi et levendemiljø å vise frem. Død kultur, vil ikke trekke mye besøkende.

Lisa-Katrine Mo peker på at dette er en ønsket satsning fraAps sametingsgruppe i neste periode. Der AP også har foreslått å opprette ettre-språklig senter med kvensk, samisk og finsk i Vadsø.