Tirsdag kunne vi lese på framtidinord.no om Mojtaba Balkhi (19) bosatt i Olderdalen som først får oppholdstillatelse sammen med sin mor, far og to søstre. To uker etterpå får han avslag fra Utlendingsnemda (UNE) som nå mener det ikke er grunnlag til at han skal få bli i landet.

Resten av familien har fått midlertidig oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, mens Mojtaba må returnere til et land han har vært på flukt fra siden han var syv år gammel.

- Hva er det humane i dette? Retur til Afghanistan for meg er den sikre død, sier han og bryter ut i tårer.

Familien tilhører Hazara-folket, en forfulgt minoritetsgruppe i Afghanistan som fortsatt blir utsatt for folkemord. Mojtaba har heller ingen familie i hjemlandet, og vet ikke hvordan han skal kunne overleve.

- I tillegg vil jeg være fritt vilt med tanke på min kristne tro, fortsetter han.

Mistet tre sønner

Gjennom dette avslaget vil UNE etter familiens syn nå separere dem, en familie som helt tydelig virker traumatisert og preget etter årelang flukt, livstruende møter med kyniske menneskesmuglere og en kamp for å holde familien samlet.

For mamma Zakiah er det en uholdbar tanke å igjen miste sin eneste sønn, for så å bli levnet alene med to mindreårige døtre. Dette har forsterket en allerede psykisk lidelse.

I 2009 ble Mojtaba og Soheila først revet bort fra familien av menneskesmuglerne, hvor de da henholdsvis 15 og 12 år gammel endte opp i Amsterdam.

Zakiah, mannen og minstedatteren ble sendt til Norge og asylmottak i Olderdalen.

- Jeg dro hver dag ned til fergekaia for å se etter ungene mine, og var helt fra meg, forteller moren.

Halvannet år senere gjenforenes familien i Olderdalen.

Mannen til Zakiah er etter hvert blitt invalidisert, og er i dag innlagt på sykehus i Sør-Norge.

Mora forteller også om tapet av tre sønner som alle døde av sykdom i svært ung alder.

- Det eneste jeg ønsker nå er å beholde min eneste sønn, ber hun om.

- Det er sendt inn en omgjøringsanmodning, hvor Utlendingsnemnda er bedt om å se på saken på nytt. Nemnda vil derfor vente med å kommentere til vi har fått vurdert denne omgjøringsanmodningen, sier infosjef i Utlendingsnemda Bjørn Lyster til Framtid i Nord.

Livet ødelagt

Også søstrene til Mojtaba tar det svært tungt at deres bror skal sendes ut av landet. Spesielt Soheila som ble sterkt knyttet til sin bror da familien sist ble separert.

- Mitt liv er fullstendig ødelagt og lagt i grus. Jeg gråter hele tiden, har ikke matlyst og får ikke sove. Jeg har mest lyst til å reise sammen med min bror, men det gjør situasjonen bare enda vanskeligere for resten familien, sier hun tydelig preget.

Det de nå håper på er at UNE har feilbehandlet søknaden, hvor de ikke har hatt korrekte opplysninger om familieforholdene, deres traumatiske opplevelse og helsetilstand.

Tirsdag 17.desember er forbi, den siste dagen Mojtaba kan oppholde seg i Norge. Zakiah, Soheila og Sahar vet ikke hvor lenge de får være sammen med broren sin.