- Jeg tror det blir kjempegøy å oppleve noe helt nytt.

Skjervøyjenta Marianne Birkelund (20) er lærling i barne- ogungdomsfaget, og er for tiden på ungdomsskolen på Skjervøy.

I slutten av denne uka pakker hun imidlertid kofferten, ogreiser til Irland. Der skal hun tilbringe tre måneder i praksis ved enførskole.

- Jeg tror det kommer til å bli veldig lærerikt. Jeg erkjempespent, og tror jeg kommer til å få mye ut av turen, sier hun.

- Spennende

Den reiseglade jenta er glad for at hun får muligheten til åta en del av læretida i utlandet.

- Det blir veldig gøy å oppleve noe helt nytt, og jeg erkjempeglad for at jeg kan gjøre det. Det er ikke alle som får sjansen tildette, sier hun.

- Det blir nok en stor utfordring, men jeg tror jeg skaltakle det veldig greit, legger hun til.

Birkelund er en av ni lærlinger i Skjervøy kommune. På landsbasisoppfordrer man til å ta inn en lærling per tusende innbygger, mens på Skjervøyhar man hele tre per tusende innbygger.

- I forhold til resten av Troms er vi en av de bestekommunene til å ta inn lærlinger, sier Hilde Thomassen,rådgiver i KomOpp.

KomOpp er opplæringskontoret for lærlinger i offentligsektor, og hun fungerer som rådgiver og har ansvar for hele Nord-Troms.

Thomassen mener man får utrolig mange muligheter når man erlærling.

- Man får være med på alle spennende jobber man gjør ibedriften, og man får bruke god tid på det man skal lære. Lærlinger har enveileder de går ved siden av, samtidig som de får selvstendige oppgaver, sierhun.

Mange muligheter

En av mulighetene, den som Birkelund har benyttet seg av, erå ta en del av læretida i utlandet. Man får dekt reise, opphold og forsikring,og man får borteboerstipend mens man er borte. I tillegg får man lønn frakommunen.

- Alle sier etterpå at de har vokst veldig på oppholdet. Manlærer en annen kultur, og får også gjort seg noen tanker om hva som er bra iNorge, og hva som kanskje kunne vært gjort annerledes, sier Thomassen.

- I tillegg får man jo også språkopplæring, legger hun til.

Hun anbefaler alle som har gått yrkesfag til å ta læretida,før man eventuelt tar påbygning, da Troms er et av to fylker som garanterer atman får plass på påbygning etter endt læretid.

Har man tatt læretida først har man dessuten mindre teoriunder påbygningsåret.

- Det er hele 60 prosent frafall på påbygning, så det er etbortkastet år for mange. Tar man det etter læretida er man mer motivert, trorhun.

HIT: Til kysten av Irland reiser skjervøykvinna. Foto: Anita Olsen