Med et par tastetrykk kan du nemlig enkelt dele din observasjon med Rovdata via Skandobs-appen, som er gratis, eller på skandobs.no.

– Påsken er en tid hvor mange trekker ut i naturen. Vi håper at flest mulig har Skandobs-appen klar på mobiltelefonen før de legger ut på tur. På den måten kan de bidra i overvåkingen av de største rovdyrene i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Følger opp tips

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av de største rovdyrene i Norge. Innlagte observasjoner i Skandobs blir vurdert av eksperter, og spesielt viktige observasjoner for overvåkingen vil også bli fulgt opp med grundige undersøkelser i felt.

– Overvåkingen av de store rovdyrene i Skandinavia er i dag i stor grad rettet mot registrering av ungekull hos artene hvert år. Hvis du kommer over tilfeller hvor voksendyr er sammen med unger, eller hvor det er flere dyr i lag, så vil dette derfor være spesielt interessant informasjon, sier Kjørstad.

Slike observasjoner i Norge blir fulgt opp i felt av Statens naturoppsyn (SNO), og i Sverige av länsstyrelsen.

For at det skal være mulig å gjøre nærmere feltundersøkelser av slike observasjoner er det viktig at de blir meldt inn så fort som mulig.

Ditt bidrag er viktig

Kjørstad fremhever at bidrag fra publikum er en viktig og avgjørende ressurs i overvåkingen av de største rovdyrene.

– Ved å dele dine observasjoner med oss gjennom Skandobs kan du bidra til mer kunnskap om disse artene og hvor de lever i Norge og Sverige. Du kan også være med på å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, sier Kjørstad.

Slik bruker du Skandobs

Når du gjør en rovdyrobservasjon, kan du velge om du skal dele den via Skandobs-appen eller vente til du kommer hjem og registrere den på www.skandobs.no.

Skandobs-appen tar i bruk din smarttelefons kamera og GPS, og gjør det enkelt å publisere presise data. Tar du bilde av spor må du huske på å få noe med på bildet som gir informasjon om sporets størrelse. En fyrstikkeske fungerer for eksempel fint.

Alle observasjonene havner i rapportsystemet Skandobs på internett, som er felles med Sverige. Her kan du følge med på hvilke observasjoner som andre gjør i påska.

Les mer om hvordan du tar i bruk Skandobs-appen her.