For at alle påskedagene skal bli like gode, bør du nyte sola litt forsiktig.

Enten du skal til fjells, til sjøen, være i byen eller skal sydover på solferie, er oppfordringen å ta det med ro i sola i starten. Over halvparten av nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år.

– Det er vår utfordring her i nord – at vi er kjempesultne på sol, og får litt for mye på en gang når den endelig dukker opp, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

– Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder solglade folk i alle aldre, for huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft, sier Ryel.

Solstrålene blir mer intense av både snø og sjø

Skal du til fjells, bør du vite at refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Da er det risiko for å bli solbrent og snøblind, så husk både solkrem og solbriller.

Bruker du påsken til å få båten på vannet, kan du oppleve at reflekser fra sjøsprøyt og bølger gjør at UV-strålene blir mer intense enn på land.

Solstrålene er sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania eller Alpene kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk.

Her anbefales det å ta pauser i skyggen mellom kl. 12-15. Husk også at solariumssol rett før solferien i liten grad herder huden.

Gode tips til solbeskyttelse i påskefjellet:

  • Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.

  • Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.

  • Bruk solbriller for å beskytte øynene, særlig viktig for barna.

Hudkreft i Norge

UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er.

– Er UV-indeks 3 eller høyere og du oppholder deg lenge ute, er det nødvendig med solbeskyttelse. På kartet nedenfor kan du se hvor stor påvirkning snø har på UV-nivået, og også forskjellen mellom nord og sør i vårt langstrakte land. sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

De fleste tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling, enten strålene kommer fra sola eller solarium. Ikke all hudkreft er like alvorlig.

I 2011 ble det registrert 1718 tilfeller og 325 døde av føflekkreft, som er den mest alvorlige formen. Den hudkreftformen som flest får er basalcellekreft, som er mindre alvorlig, men som kan være plagsom og kreve mye behandling.