Kåfjording og iTromsø-journalist Christer Pedersen elsker å kokkelere. I denne reportasjen gir han tips for tre retter som kan passe utmerket i påska. Og i tillegg til å gi deg råd for hvordan du imponerer via kjøkkenet, får du også med gode vintips til hver rett. Bon appetit!

Libanesisk lammebog

I denne Libanon-inspirerte oppskriften brukes lammebog - selv om det går fint å bruke steika også. Lammebogen er imidlertid litt feitere enn låret, og har derfor mer smak.

  • En eller to lammeboger legges i en passe stor form. De dekkes av rikelig med mynte, bladpersille, skivet hvitløk, salt, pepper og kummin.

  • Slå over 1 dl appelsinjuice og 1-2 dl god kraft. Dekk med folie og stek i ovn i syv-åtte timer på 130-140 grader.

  • Ta opp kjøttet og ”trekk” det fra beina. Legg til side i en mindre form.

  • Sil kraften over i en kaserolle, kok til det blir ”klister”.

  • Bland inn 2-3 ss honning og hell over kjøttet. Sett inn i ovnen igjen i ti minutter på høy varme.

  • Server med eksempelvis couscous, bulgur eller bønnesalat. Godt brød, oliven, mynteyoghurt går godt til.

Vintipset:

- Sist jeg spiste denne retten drakk jeg Chateau Musar til, og den funket som juling (varenr 1005301).

Yvonnes torskerygg

Første fiskerett er en oppskrift som jeg har fått av Yvonne Steffensen på Dragøy (tidligere kjøkkensjef på Emmas Drømmekjøkken). Vi laget en rekke matprogram i TV Tromsø sammen - Rett fra Drømmekjøkkenet - og dette er min favoritt fra serien.

  • Skjær høyrygg av torsk (med skinn) i serveringsstykker - ca 150 gr per stykk. Salt lett, og sett inn i kjøleskap i et par timer. Ta dem ut en halvtime før tilberedning, tørk med tørkepapis og stek i het panne med skinnsiden ned. Etter fem-seks minitter - sett inn i ovn på 225 grader i cirka 12-13 min.

  • Kok 2 mandelpoteter per person, samt et egg (som skal bli skikkelig hardkokt).

  • Lag en klassisk aioli på hvitkløk, olje og eggeplomme. Knus de kokte potetene og den hardkokte eggeplommen ned i aiolien - og bland inn 0,5 gr safran (viktig!).

  • Del fire cherrytomater på midten og skjær en rødløk i båter. Sett på et stekebrett og sett inn i ovn på 225 grader i cirka ti minutter. Hell på litt olje før servering.

  • Hakk sukkererter og fres i olje sammen med ruccola. Ta eventuelt litt babyspinat oppi. Hell over en ss god balsamico før servering.

Vintipset:

- Jeg drikker beaujolais til -  eksempelvis Jean-Paul Brun Fleuri 2012 (1097801).

Surret røye

Andre fiskerett har jeg funnet frem til å på egenhånd, og jeg bruker enten selvfisket røye eller ørret, eller om jeg ikke finner det - Ishavsrøye.

  • Skjær røye eller ørret i fileter med skinnet på. Legg finskjært dill og persille, litt estragon, salt og pepper mellom filetene og snør dem sammen med hyssing.

  • Stek de surrede filetene i smør og olje i het stekepanne i fem-seks minutter på hver side.

  • Server til eks. vis kokt potet eller potetmos, hvitvinsaus med urter, samt lett smørstekte gulrøtter og purre.

Vintipset:

- God drikke er en soave fra Italia - eksempelvis en Ballestro Valda Classico (5216501).

MIDTØSTENINSPIRERT: Langstekt lamm med orientalske krydder. Lett å lage og delikat å spise... Foto: Christer Pedersen
GÅR I SURR...: Surret røye med mandelpoteter, smørstekt gulrot og purre sammen med hvitvinsaus. Foto: Christer Pedersen
YVONNES TORSK MED SAFRAN-AIOLI. Oppskriften har jeg fått av Yvonne Steffensen på Dragøy (og tidligere kjøkkensjef på Emmas Drømmekjøkken). En fantastisk god og enkel torskerett. Foto: Christer Pedersen
PÅSKEKOKK: Christer Pedersen er opprinnelig fra Birtavarre i Kåfjord, og jobber til daglig som journalist i mediehuset iTromsø. Foto: Tor Farstad
Foto: Christer Pedersen