Kristin Mellem, Nora Marie Ollila, Oda Uhre Aasheim og Åsne Mellem under den siste innspillinga til Kveeninuoret.
(Foto: Åsne Mellem)

Kristin Mellem, Nora Marie Ollila, Oda Uhre Aasheim og Åsne Mellem under den siste innspillinga til Kveeninuoret. Foto: Åsne Mellem

Setter kvenene på kartet

Kvensk Ungdomsnettverk har laget filmsnutter som viser fram en smakebit av kvensk kultur og historie for resten av landet.

Kveeninuoret - Kvensk Ungdomsnettverk fikk forespørsel om å bidra til Grunnlovsseilasen 2014s digitale utstilling som følger verdens eldste, seilende skonnert "Anna Rodge" fra Hammerfest til Oslo (Eidsvoll) som en del av Grunnlovsjubileets 200-årsmarkering.

Kvenungdommene har laget filmsnutter som viser fram en smakebit av kvensk kultur og historie for resten av landet.

Følger seilasen

Seilasen og programmet startet i Hammerfest den 14. mai der «Hiljaa Lauluu – Kvensk fortelling og folkemusikk» ved Inger Birkelund og Kristin Mellem var en del av programmet, ankommer Alta den 15. mai, før kursen settes mot Tromsø (via Skjervøy) der skonnerten og den digitale utstillingen ankommer på selveste 17. mai.

De nevnte filmsnuttene som Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk har produsert, vises på nettbrett ombord under hele seilasen og følger med innom alle de 23 anløpshavnene.

Fin gest

De kvenske ungdommene tok i mot oppgaven med åpne armer.

- Selvsagt måtte vi si ja til denne fantastiske muligheten til å vise fram litt av det kvenske, som jo absolutt har en viktig plass i norgeshistorien, sier Kveeninuorets leder Nora Marie Ollila om filmprosjektet.

- Kvenene er blitt vant til å bli glemt og tiet bort i historisk sammenheng, så denne muligheten var en fin gest til hele kvenfolket, sier styremedlem i Kveeninuoret, Pål Vegard Eriksen.

De kvenske ungdommene har jobbet hardt og under tidspress, men sier de håper dette kan gi tilskuerne en liten smakebit om ikke annet og håper mange vil ta turen til nærmeste havn når "Anna Rodge" ankommer.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Trafikkulykke på Skjervøy

To biler kolliderte på Skjervøy torsdag ettermiddag

VEIEN TIL AKKARVIK ER DÅRLIGERE ENN NOENSINNE:

- Her kunne det like godt vært grusvei

OffroadFinnmark:

Snø i traséen skaper utfordringer

Om fire uker starter OffroadFinnmark, men det ligger fortsatt betydelig mengder med snø på stiene og veiene.

MENINGER:

Mangler Tittel

Jobb

Ut å kjøre? Dette bør du få med deg

Det pågår veiarbeid flere steder i regionen.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis