Helse Nord skriver i en pressemelding at de i år skal øke rusbehandlingskapasiteten i Nord-Norge med 25 plasser. Avtalene skal inngås med private ideelle organisasjoner etter bestemmelsene i anskaffelsesforskriften.

Finnmarkskollektivet klaget

- Vi har fått avtale for 10 av de 25 plassene vi skal etablere. Dessverre fikk vi ikke gjennom denne prosessen på plass de siste 15 plassene. Derfor vil vi invitere Finnmarkskollektivet og Fossumkollektivet til å komme med nye tilbud på om lag 15 plasser slik at helseministerens krav til et utvidet behandlingstilbud oppfylles , sier eierdirektør Hilde Rolandsen i Helse Nord RHF.

Finnmarkskollektivet har klaget på at de ikke fikk tilbud om avtale. Klagen er ikke tatt til følge. Hovedbegrunnelsen er manglende sikkerhet for en faglig god tjeneste til ruspasientene i dette tilbudet.

Tre pasientgrupper

De nye tilbudene er rettet mot tre pasientgrupper.  Det blir  inntil 10 langtidsplasser for ungdom fra 16–23 år. Her er det inngått avtale med Fossumkollektivet som starter sin virksomhet i Valnesfjord.

Videre skal det etableres om lag 10 plasser for langtidsbehandling til pasienter over 18 år. I tillegg vil det komme om lag fem plasser med kortere behandlingsvarighet til pasienter over 30 år med sammensatte rus- og psykiske lidelser.