Fem kilometer fra Kolari opplevde Tommy Osvaldsen enhver campingturists verste mareritt. Motoren havarerte klokken 22 lørdag kveld, og dette skulle vise seg å bli en mer komplisert affære enn noen kunne sett for seg.

Etter å ha snakket med forsikringa skulle de få sendt veihjelp. Denne dukket opp klokken 03.30 på natta, men karen som kom kunne ikke annet enn finsk.

- Det ble et lite problem, men vi fikk ringt Falcken og dermed kommunisert på engelsk, forteller Osvaldsen.

Fikk ikke leiebil

Bilen ble derimot ikke trukket lengre enn en kilomter. En distanse de like gjerne kunne trillet bilen selv.

På dette tidspunktet prøvde han å få tak i leiebil, men heller ikke dette var bare-bare. Forsikringa dekte ikke leiebil, og å hyre privat ble ikke enkelt da de trengte en bil som kunne trekke campingvogna på to tonn.

Dette var ikke å oppdrive i Kolariområdet.

Gjennom kontakter hjemme i Lyngen fikk de tak i et verksted i Boden som kunne reparere bilen, men heller ikke der fantes det en leiebil som kunne trekke vogna.

Hjelpen kom langveisfra

Løsningen fant de derimot i venneparet som var med dem på tur - Svein og Grete Skille, opprinnelig fra Lyngen, men bosatt i DIvidalen. For etter å ha tenkt mye fram og tilbake kom de på at de hadde en bil stående hjemme.

Venneparet ringte til sønnene, Olav og Håkon Skille, som hev seg i bilen for å komme de uheldige campingturistene til unnsetning.

- Jeg og eieren av bilen kjørte bobilen i møte med guttene, og møtte dem mellom Karesuando og Muonio. De kjørte hele 48 mil for å levere bilen, sier Osvaldsen.

Berget ferieturen

- Det er helt utrolig - de berget oss med den kjøringa. Like fantastisk er det at foreldrene deres ville låne oss bilen, det blir jo mye ekstra kjøring.

Det ble altså mange involverte, både for å få reparert bilen og for det viktigste av alt - å få en ny bil.

- Ellers hadde ferien vært ødelagt. De gjorde en fantastisk jobb, skryter Osvaldsen, som mandag kunne fortsette ferieturen i ny bil.

Tommy Osvaldsen måtte bestille taxi til å trekke vogna til campingplass. Foto: Tommy Osvaldsen