Flere av dem mangler vertsfamilie, og lurer veldig på hvor de skal bo når de setter føttene på norsk jord.

- Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Du får en ungdom inn i huset som skal være som et familiemedlem; med andre ord trenger ikke huset å skinne eller kjøkkenet alltid ryddig.

Et familiemedlem er med på kranglene og husrådene, så det er ikke en gjest du skal ha i hus, forteller Marit Grønskei som er generalsekretær i AFS Norge.

Knytter bånd

Eleven skal gå på vanlig norsk videregående skole, og AFS Norge ordner skoleplass til elevene.

- Vertsfamilier kommer i alle størrelser og sammensetninger; single, pensjonerte, med barn, uten barn, en mor og en far eller to av samme kjønn, fortsetter Grønskei. Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i familien din, og ikke minst inn i hjertet ditt. Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut, sier Grønskei.

Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du være så vanlig som bare nordmenn kan være.

Ingen har meldt seg

De alle fleste vertsfamilier bor litt mer landlig til, men så lenge man har mulighet til å komme seg på skolen er det bra.

Utvekslingselevene som kommer er fra land over hele verden, og har ulike interesser og personligheter.

Vertsfamiliene får komme med sin «ønskeliste» både med hensyn til kjønn, land og interesser, så vil AFS Norge prøve å finne en så god match som mulig.

- I Nordreisa har det ikke meldt seg noen familier enda, men vi håper det er noen familier som har lyst, fortsetter Grønskei.

Engasjert

To av de som fremdeles trenger familie er Leonardo fra Italia og Gunn fra Thailand.

Leonardo er en utadvendt, nysgjerrig og sosial gutt fra Roma. Han engasjerer seg lett, og er ikke redd for å ta en diskusjon dersom det er noe han er uenig i.

Han trener også på treningsstudio tre ganger i uken. Han liker også å lese bøker og høre på musikk. Leonardo engasjerer seg lett, og liker å prøve nye aktiviteter.

Sist sommer deltok han på et seilekurs, noe han syntes var morsomt, og har deltatt på flere akademiske sommerkurs. Familien har også vært på fotturer i alpene sammen, og campet rundt i Europa om sommeren.

Leonardo har gode karakterer på skolen, er engasjert og motivert. Han ønsker å reise på utveksling ikke bare for å oppleve en ny kultur, men for å bli en del av den.

Musikkinteressert

Gunn er en omsorgsfull, omgjengelig og veldig skoleflink jente fra Bangkok. Hun er interessert i musikk og spiller både fiolin og piano. Hun liker også å danse, og har drevet litt med cheerleading på skolen.

Motivasjonen hennes for et AFS-år i Norge er å få nye opplevelser og erfaringer hun kan dra nytte av i fremtiden, og bli en sterkere person.

Hun vil gjerne dele kulturen sin med den norske vertsfamilien og gleder seg til å vise dem alt som er bra med Thailand.

Gunn er åpen for å prøve nye ting, og vil gjerne prøve alpint mens hun er i Norge.

Dersom noen i Nordreisa er interessert i å være vertsfamilie for Leonardo, Gunn eller noen andre AFS-elever kan du ta kontakt med AFS Norge.