Lyngen kommune har satt av 350.000 kroner til prosjektet Skrotnisse. Prosjektet skal i utgangspunktet sørge for at det blir finere i kommunen. Rett før sommeren ga kommunen beskjed om at innbyggere i Nord-Lenangen kunne komme med metallskrap til et område ved brua over Lenangsstraumen. Men siden da har avfall hopet seg opp, og haugen vokser for hver dag.

- Skrotet må fjernes øyeblikkelig, det skjemmer ut hele bygda. Det første man ser når man kommer over brua er en stor dynge, sier Almar Simonsen, som er valgt inn som vara i kommunestyret for kretsliste Russelv – Sør-Lenangsbotn.

I veien og fjæra

Haugen har vokst seg så stor at den er på tur ut i veien. Det har også havnet hvitevarer i fjæra, og det kommer til å bli en stor operasjon å få fjernet alt.

- Kommunen har fått beskjed flere ganger. De ansvarlige for prosjektet er på ferie, sier Stein Åge Midttun som bor i Nord-Lenangen.

I utgangspunktet skulle det kun være metallavfall som kunne legges ved det anviste område. Når Framtid i Nord var på plassen var det elektrisk avfall, hvitevarer, en plastbåt og møbler, i tillegg til industrielt avfall. Det lå også glass og piggtråd blant skrotet.

- Det er farlig avfall her, unger kan skade seg. Det ligger også spisse gjenstander nesten ut i veibanen, sier Stein Åge Midttun.

Nå krever Simonsen og Midttun fortgang i fra kommunen sin side.

- Kommunen må få fjernet dette i løpet av en uke. Jeg vurderer også å anmelde vegvesenet, som eier området søppelet ligger på, sier Midttun.

Jobber med det

Assisterende rådmann i Lyngen kommune, Kjellaug Grønvoll, forteller at arbeidet med å hente søppel etter Skrotnisseprosjektet er i gang.

- Vi jobber med saken. Nå blir avfallet fra Polleidet hentet, så må vi hente på de andre plassene etter hvert, sier Grønvoll.

Hun sier at det vil bli hentet søppel på alle de anviste plassene.

- Jeg kan ikke love at det skal skje denne uken, men i løpet av de nærmeste ukene skal vi få det unna, sier Grønvoll.

Hun legger til at intensjonene med Skrotnisseprosjektet var å fjerne metallavfall, men folk har kommet med alt av matavfall, tremateriale og hvitvarer.

SKAL BORT: - Alt skal bli hentet, sier assisterende rådmann Kjellaug Grønvoll. Foto: Privat