Det kommer frem i en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

- Dette er skuffende, for det er disse tingene vi får flest spørsmål om når det gjelder leiebil, og det er dette det blir konflikter av. Folk ringer oss, fordi de har fått en høy regning for skader på bilen, eller har blitt presset til å kjøpe unødvendige forsikringer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets undersøkelse viser videre at de tre siste årene har rundt 50 000 nordmenn opplevd å bli avkrevd penger fra utleier uten å være enig i årsaken.

- For å unngå konflikt er det viktig å undersøke bilen sammen med utleier før du leier, og når du leverer bilen tilbake. Ta gjerne bilder som dokumentasjon, sier kommunikasjonsrådgiveren.

- Notér også kilometerstand før og etter overlevering. Da slipper du uenighet om hvor langt du har kjørt. Og spar penger ved å fylle opp tanken, legger han til.

Plikter og begrensinger

I vilkårene står det gjerne om du kan levere bilen en annen plass enn hos utleier, eller om bilen må leveres med full tank eller ikke.

- Planlegger du å krysse en landegrense, må du sjekke at avtalen ikke legger begrensninger på det. Da slipper du å få en ekstraregning fordi du ikke leste vilkårene, sier Halsos.

Tenk over hvor mye du skal forsikre deg

- Mange blir tilbudt tilleggsforsikringer når de skal hente bilen, og klager på kjøpepress. Sjekk heller dine egne forsikringer, så kan du spare penger, sier Halsos.

Reiseforsikringer dekker ofte tyveri i bilen, slik at du ikke trenger å ha en ekstra bagasjeforsikring. Normalt dekker førerulykkesforsikringen din skader også i utlandet så lenge du har huket av for leiebil i utlandet.

På finansportalen finner du oversikt over ulykkesforsikringer.

Bruk kredittkort

Mange betaler leiebil med kredittkort, og det er en god forsikring.

- Blir du belastet for utgifter som ikke er avtalt, kan du klage til banken, om du ikke når frem overfor leiebilselskapet, sier Martin Skaug Halsos.

Blir klagen avvist av banken, kan du klage til Finansklagenemnda. Du kan også klage til klagenemnda for bilutleie om du leier bil i Norge, eller til Forbruker Europa om du har kjøpt tjenesten i et EU-land.

Sjekkliste for billeie

  • Sett deg inn i avtalevilkårene – sjekk om du kan krysse landegrenser.

  • Bruk kredittkort.

  • Ikke kjøp forsikringer du ikke trenger – sjekk hva du har før du bestiller.

  • Skaff bevis – gå gjennom bilen med utleier og ta gjerne bilder.

  • Sett deg inn hva du skal gjøre hvis det skjer et uhell - Utleier har gjerne egne rutiner og faste verksteder.