Denne uka fikk Framtid i Nord en kommentar til saka om fiskeren Magnus Olsen (21). Olsen har fått avslag fra Fiskeridirektoratet til rekrutteringskvoter fordi han mangler fagbrev.

LES OGSÅ: – Jeg tvinges ut av båten

- Vi kan ikke være så firkantige at man ikke skal komme i betraktning fordi man ikke har fabgrev.

Statsråd Elisabeth Aspaker (H) har fått med seg Framtid i Nords sak om Kvænangen-fiskeren Magnus Olsen. Han fikk forleden endelig avslag på søknaden om å få rekrutteringskvote fordi han mangler formell skolegang og til tross for at 21-åringen allerede har seks år bak seg i fiskebåten. Aspaker understreker at kriteriene ligger der og at de er fulgt i tildelingen av rekrutteringskvoter.

- Men jeg er også opptatt av at ungdom som har ervervet seg erfaring i fiskebåten også skal få en sjanse når disse kvotene skal fordeles. Praktisk erfaring bår også vektlegges, sier Aspaker.

Ikke på forhånd, men...

Hun er inneforstått med at toget - eller snarere båten - har gått for Magnus Olsen i denne omgang.

- Ja, vi får ikke gjort noe med dette i år. Men vi må se på kriteriene og finne en måte der praktisk erfaring og kompetanse kan sidestilles med fagbrev. Jeg kan ikke dele ut kvoter på forhånd men vi er nødt til å lage mer fleksible ordninger, sier Aspaker.

LES OGSÅ: Direktoratet forstår problemet

Avslaget har ført til at den unge fiskeren har meldt seg opp på teoretisk fagprøve. Består han den, så kan han regne med et positivt vedtak ved neste korsvei.

- Men jeg vet ikke når neste søkerrunde for rekrutteringskvoter kommer. I mellomtiden lever jeg uten forutsigbarhet, sier Magnus Olsen.

Holde ut

Fiskeriministeren skjønner at Olsen er skuffet.

- Det skjønner jeg godt. Jeg syns det er flott at han vil satse på fiske som vil bli en stor og viktig næring også i fremtiden. Jeg håper at han holder ut litt til, sier Aspaker.

LES VÅR MENING OM SAKA HER!

- Vi kan ikke være så firkantige at man ikke skal komme i betraktning fordi man ikke har fabgrev, sier fiskeriminster Elisabeth Aspaker (H). Foto: Kjetil Nielsen Skog