Et enstemmig kommunestyret sa onsdag kveld ja til påtale i den såkalte i Fiskeriutviklings-saka.

Vidar Langeland (Frp) kalte vedtaket en milepæl i Skjervøy-historien.

– Det er jo en milepæl at vi nå kan få denne saka ut av verden, sa Langeland etter møtet.

– Selv om vi nok får saka delvis tilbake til kommunestyret med tanke på erstatningskrav og ikke minst hvordan vi skal finne penger til å ruste opp Årvikbruket.

- Må vokte oss

I løpet av de siste årene har Langeland gjennom ett tjuetalls interpellasjoner stilt over 100 kritiske spørsmål omkring Skjervøy Fiskeriutvikling, Årvikbruket, Skjervøy Sjømat og Industriparken. Likevel hevder han det aldri har gått personlig prestisje.

– Men i takt med at vi aldri fikk riktige svar, ble jeg mer og mer innbitt og klar på at jeg ville til bunns i sak. Derfor er jeg også glad for at blant annet SV nå sier vi må lære. At vi må vokte oss for aldri å komme i en slik situasjon igjen. Det er meget positivt.

Stor skuffelse

Flere var på talerstolen og utrykte både frustrasjon, oppgitthet og skuffelse. Sps Leif-Peder Jørgensen var svært tydelig i sin kritikk.

– Jeg er svært skuffet over at våre samarbeidspartnere i denne perioden, Kystpartiet og SV har trenert denne saken. Vi kunne vært ferdig med den for lenge siden.

Jørgensen var også skuffa over innholdet i rapporten.

– Jeg er skuffet fordi dette burde ha kommet fram før. Jeg har selv vært blant de som har lent meg på tidligere rapporter, og som nå er mektig overrasket.

Ikke tillit

Den som likevel gikk lengst i sin kritikk, var Aksel Jørgensen (H). Veteranen med fartstid som ordfører i Skjervøy i flere år, mente det ikke ville bli ro i kommende periode fordi både Ørjan Albrigtsen, Ingrid Lønhaug og Reidar Mæland er med videre.

– Disse burde trådt tilside og ikke blitt med i denne perioden. Jeg kan ikke se at de vil klare å bringe ro. Og ro er det samfunnet nå trenger, sa Jørgensen.

Enstemmig

Kystpartiet var eneste parti som ikke deltok i debatten, men partiets representanter stemte også for innstillinga.

Ba om samarbeid i framtida

Kontrollutvalgslederen ba om at man nå kan legge den betente saka bak seg. Etter å ha lagt fram en innstilling til vedtak i tre punkter, ba politikeren Robert Hansen (Ap) innstendig om ro og samarbeid.

– Jeg håper vi i framtida kan skille sak og person, og at vi i den kommende perioden kan samarbeide på tvers av partigrensene, sa Hansen.

Hansen framførte i sitt halvtime lange innlegg fram deler av innholdet og bakgrunnen for innstillinga.

Der påpekte han de feil som er påpekt i rapportene, både fra KomRev Nord og fra K-Sekretariatet.

– Det er ikke med glede og stolthet jeg står her, sa Hansen.

– Dette er en veldig trasig sak fordi den forteller om feil på egne selskaper.

Leif-Peder Jørgensen, som fungerte som setteordfører, uttrykte stor skuffelse over Kp og SV. Foto: Kjetil Nielsen Skog
Leder for Kontrollutvalget, Robert Hansen (Ap). Foto: Kjetil Nielsen Skog