Dermed er 30 års radiohistorie nettopp det – historie.

– Det er bare å beklage, men det er ikke penger til videre drift. Årsmøtet var enstemmig i vedtaket, sier styreleder Frode Schultz.

Han er nå leder i styret som skal administrere den formelle avviklingen av lokalradiostasjonen, som hadde sin første sending 12. oktober 1985. Siden da har radioen sendt utallige fotballkamper, radiobingoer, gudstjenester og ikke minst lille julaften-sendinger.

– På det beste var det sendinger nesten døgnet rundt. Vi har hatt en tidvis voldsom oppslutning spesielt på Skjervøy, sier Schultz.

Anstrengt økonomi

Den siste perioden har det imidlertid vært veldig lite aktivitet.

– Ja, det siste som ble sendt var vel et læstadianerstevne tidlig i høst. Utover det har vi bare hatt ute et lydteppe. Ellers har det vært stilt i eteren, sier styrelederen.

Økonomien var hovedgrunnen til at lokalradioen til slutt måtte kaste inn håndkleet.

– Ja, det er økonomien som ikke har strukket til. Kostnadene uten ansatte har steget voldsomt de siste årene. I tillegg fikk bingoen konkurranse når Alta TV kom inn i vårt lokalmarked. Vi mistet en tredjedel av inntektene der, sier Schultz, og tilføyer:

– Det har nok vært en forgubbing også. Det har blitt for stor belastning for dem som har holdt på. Fornyelsen har uteblitt. For å drive radio på dugnad, må man ha folk som brenner for det. De er ikke der nå.

At ansvarlig redaktør Torleif Nordfjærn gikk bort tidligere i år, var også et hardt slag.

– Det var den viktigste mannen som falt ifra. Det var han som var Skjervøy nærradio. Han gjorde en formidabel innsats, sier Frode Schultz.

En institusjon

– Var det en tung beslutning å legge ned?

– Både- og. Vi har jo holdt på i 30 år og radioen har vært en institusjon. Det er masse følelser inne i bildet. Men de siste årene har det ikke vært ansatte i radioen og dermed har en god del av det daglige grunnlaget vært borte. Noen nyhetsformidler har ikke radioen vært det siste året, sier Schultz.

Han sier at reaksjonene fra folk ikke har uteblitt etter at det ble kjent at radioen er historie.

– Ja, det er mange som syns det er veldig synd at det er slutt. Radioen har eksistert så lenge og har vært et samlingspunkt for skjervøysamfunnet. Lytterskaren er helt sikkert der ennå, selv om de yngre har andre medier de forholder seg til.

Ny radio?

– Har toget gått for en lokalradio på Skjervøy?

– Toget har absolutt ikke gått. Men man må finne personer som kan drive det og et konsept som er billigere å drive, sier Schultz.

En kulturinstitusjon

Helge Lyngmoe syns det er synd at Skjervøy nærradio må gi seg.

NRK-journalisten startet sin karriere som radiomann i nærradioen i 1985.

– Det er synd at de ikke klarte å holde liv i den lengre. Den har blitt en viktig kulturinstitusjon for Skjervøy og for hele Nord-Troms, sier skjervøymannen.

Han husker godt at han var med på den første sendingen 12. oktober 1985.

– Jeg tror oppriktig at man har prøvd å holde live i den, men at man har nådd et punkt der det ikke er naturlig lengre, sier Lyngmoe.

Johan Pedersen har et lite håp om at man skal klare å få i stand en sending lillejulaften.

– Det jobbes med en ordning, ja. Men mer kan jeg ikke si nå, sier Pedersen.

ENSTEMMIG: Årsmøtet i nærradioen var enstemmig i avgjørelsen om å avvikle. Foto: Kjetil Nielsen Skog
NRK-journalist Helge Lyngmo Foto: Ola Hellnes/NRK