Og allerede før det egentlig startet var kafeen Bios full av folk med interesse for mat.

– Jeg har gledet meg enormt mye til denne helga og håper det kommer masse folk. Foreløpig ser det bra ut, sier festivalleder Inger Birkelund.

Kulinarisk teater

Årets program har også denne gang en solid og variert meny av sanseinntrykk, og festivalen kan friste med både kurs, musikk og kulinarisk teater.

Og det er spesielt det sistnevnte, festivalleder Inger Birkelund, ser på som et av årets aller største høydepunkter.

- Vi har et kjempebra program for det kulinariske teateret i år - med fire ulike kokker, sier hun og har spesielt lyst å trekke fram Jonatan Bukkøy Arntzen som hovedkokk under årets marked.

- Det er utrolig artig når en som er vokst opp her i bygda, har gjort karriere ute og kommer tilbake. Bare det å se at unge voksne lykkes, har gjort suksess og tar turen hit og løfter oss, er en stor begivenhet. Vi er utrolig stolt av han og at han er en av våre, sier Birkelund.

God stemning

Matfestivalen har godt besøk, og festivallederen mener det kan forklares med, at mat er noe folk i senere tid har fattet mer interesse om.

- Matlaging er blitt noe vi bruker mye tid på hjemme. Før handlet det gjerne bare om å bli mett, mens det nå handler like mye om å skape god stemning og samles rundt maten med venner. Det har på en måte blitt en mer og mer viktig del av livene våre. Det å lage god mat og bruke gode råvarer - ha en bevissthet og kunnskap rundt det - er noe vi alle sammen er interessert i å lære mer om. Det er derfor jeg synes det kulinariske teateret er det beste med hele Landsbymarkedet, sier Birkelund.

Lettere logistikk

Nytt i år er at festivalen arrangeres innendørs på Bios Café. Birkelund forklarer at en av årsakene er været.

- Det har bestandig vært avgjørende for om teltene fungerer. Uansett om det ikke er vind, har det vært kaldt og det har vært fuktig. Vi har vært utrolig plaget med mange ting som har gjort logistikken vår vanskelig, sier hun.

Festivallederen ønsker å understreke at dette ikke er noe kafeen tjener penger på.

- De åpner hele kafeen for oss, og vi som er der kan selge det vi har med oss. Det er også gratis inngang for alle som kommer. Det er på en måte en gest for å se om det å kjøre Landsbymarkedet inne fungerer, sier hun.

Linda Fjellheim på stand med sin Reisa Sirup, og Gunhild Skogstad med kjøtt av høylandsfe fra egen gård. Foto: Isabell Haug
Inger Birkelund. Foto: Isabell Haug.
Studenthjelpa UB med Tonje Gundersen, Caroline Steinsvik og Amalie Salamonsen. Foto: Isabell Haug.