For vel tre år siden overtok Kari Nilsen Overelv Helligskogen fjellstue, og har sammen med sin mann begynt å bygge opp et livsverk basert på det hun kaller bærekraftig reiseliv. Men i samme område som hun drømmer om å vise sine gjester blant annet nordlysopplevelser i urørt natur, har også Troms Kraft hatt planer om å bygge ut et vindkraftverk med 24 vindmøller, planer som går tilbake til midten av nittitallet.

Sammen med blant andre reindrifta som har helårsbeite i Helligskogen, har hun kjempet i mot denne etableringen hvor hun har argumentert med at Rieppi vindkraftverk gir uforholdsmessig stort inngrep i naturen, uten at det gir tilstrekkelig gevinst i form av lønnsom kraftprosduksjon.

I forrige uke kom Norges Vassdrag og energidirektorat (NVE) med sin klare dom. De vil ikke gi Troms Kraft konsesjon på vindkraftproduskon ved Rieppi, og Nilsen Overelv sier lykkelig at dette er en seier for hele Skibotndalen.

Startet politisk parti

Under behandlingen av konsesjonssøknaden, startet Nilsen Overelv etableringen av Miljøpartiet de Grønne i Storfjord, og partiet gjorde et godt valg hvor de før første gang har en representant i kommunestyret. Men Nilsen Overelv ser ingen motsenting mellom hennes motstand mot Rieppi vindmøllepark og hennes politisk ståsted, nærmere tvert i mot.

– MDG har et klart standpunkt at utbygging av vindkraft må sees i sammenheng med de inngrep i naturen dette medfører, og i dette tilfellet var inngrepene større en gevinsten, svarer hun på spørsmålet som flere mener står i et motsetningsforhold. Hun påpeker også at alle de argumenter de har brukt mot en utbygging, har NVE lagt i sin begrunnelse for avslaget. Nilsen Overelv påpeker at produksjonen ikke er lønnsom sett i forhold til de negative konsekvensene for reindrifta, naturmangfoldet og satsingen på reiselivet.

Nå håper og trur hun at planen om vindkraftverk er et avsluttet kapittel, slik at de kan gå i gang med de planene de har for sin reisekivsbedrift.

Unike muligheter

Nilsen Overelv forteller om planene som innebærer friluftscamper, vandreturer,nordlyssafari og det hun betegner som bærekraftig reiselivsprodukter. Skibotndalen som inngangporten for natur- og villmarksopplevelser ser hun som helt unik med nærheten til grenseovergangen mot Finland. Og allerede i dag er områdene mye besøkt.

Nå tør er hun optimistisk både for egne vegne og for utviklingen av Skibotndalen.