Syv damer satt nesten hele lørdagen og sydde seg kjoler. Denne helga arrangerte Nordreisa Husflidslag symesterskap i Sørkjosen. Lørdag morgen fikk damene utdelt samme mønster på en kjole.

Til langt ut på ettermiddag jobbet damene med å få ferdig kjolen som skulle passe dem selv. Etter endt dag fikk damene vist fram kjolene sine og det ble kåret en vinner.

Samme mønster, ulike kjoler

- Dette er veldig spennende. Alle har fått utdelt samme mønster, men vi ser at alle kjolene blir helt ulike. Alle har forandret den etter sin egen stil, sier kursholder Hanne-Solveig Nilsen. - De trenger ikke så mye hjelp underveis. De trenger mest bekreftelse på at det de gjør er riktig, sier hun.

Margaret Reiersen holder opp den grønne kjolen sin.- Jeg tror jeg er ferdig. Det kan hende jeg blir å bruke den på julebord i kveld, smiler hun.- Dette har vært kjempeartig. Tida har gått så fort, fortsetter hun.

Lite konkurranse

I forkant av mesterskapet hadde damene hatt et forberedelsesmøte.- De fikk se en skisse av kjolen, men ikke selve mønsteret. I tillegg valgte de hvilket stoff de skulle bruke så vi fikk bestilt det til kursdagen, Nilsen.

Selv om ordet "symesterskap" kan tilsi mye konkurranse og høyt tempo er det lite nerver blant deltakerne og damene kommer med tips og råd til hverandre.

- Ja, vi prøver å hjelpe hverandre her. Det er nok ikke så mye konkurranse, sier Wenche Solheim.

- Det å sy er kanskje litt som yoga for noen. Man senker skuldrene og det gir en ro, sier Nilsen.

Hun mener det er viktig å kjenne på skapergleden, og ikke være kritisk eller sette for høye krav til seg selv.- Det er ikke viktig om det man lager er perfekt. Jeg har hatt redesign kurs for blant andre barn helt ned til åtte år, og jeg ser den gleden ungene får når de har laget noe selv, sier Nilsen.

Hun tror for strenge krav om å få ting perfekt kan å gjort at  mange har mistet gleden med å laget noe eget.

- Det som er viktig for meg er å vekke kreativiteten og få det beste ut av folk, sier hun.