Lørdag var  medlemmer av Nordreisa Sanitetsforning og inviterte gjester samlet til fest. De kunne ferie at lokallaget på dagen fylte 100 år.

I anledning jubileet gir foreninga ut boka, ”Ett hundre år for hjembygda”, skrevet av Kari Digre.

- Boka tar ikke bare for seg historien til foreninga, men også blant annet helseforholdene i bygda, sier leder for Nordreisa Sanitetsforening Lillian Larsen.

Tok tak

Sentralt hadde Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) hatt tuberkulosekampen på programmet siden 1899, og det var dette som var utgangpunktet for oppstart da lokallaget ble stiftet i 1915.

- Sykdommen herjet og da var det kvinner i bygda som samlet seg og tok tak i dette, sier Larsen.

Siden oppstarten har foreninga jobbet aktivt med fokus på kvinner og helse. Nordreisa Sanitetsforening har blant annet drevet helsestasjon for mor og barn og har i lang tid  hatt leiligheter for eldre.

Alfa omega

I hundre år har kvinner i foreninga jobbet for lokalsamfunnet.

- Foreninga har vært aktiv hele tiden. Det var kun under andre verdenskrig at det ikke var tillatt å drive med slik virksomhet, men også da jobbet de litt i skjul, forteller Larsen.

Foreninga er engasjert i mye i lokalsamfunnet. De driver nå blant annet et leilighetsbygg for eldre, de er engasjert i drift av kantina på Sonjatun og de samler inn penger til blant annet forskningsfond, der inntektene går til forskning på kvinnesykdommer.

- Frivillige organisasjoner i en kommune er alfa omega. Uten frivillig arbeid hadde vi hatt en fattig kommune, sier Larsen.

Organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland overværte den store jubileumsfeiringen.

- Lokallagene er så viktige.  Det er de som ser hvilke behov som er ute i distriktene. Dette trenger vi i samfunnet i dag, sier Egeland.

Føre arven videre

Lokallaget har per dags dato rundt 40 aktive medlemmer, men de ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.

- Vi ønsker yngre damer som kan komme og gjøre ting på sin måte og finne nye veier.  Her er det masse å ta tak i, sier Larsen.

- Det ønsker vi oss i bursdagsgave til kvinnene her. Nye kvinner som vil føre arven videre, sier Egeland.

Leder Lillian Larsen (til venstre) kunne stolt vise fram boka ”Ett hundre år for hjembygda”, her sammen med Solbjørg Skjønsfjell. Foto: Johanne P. Elvestad