Det er i hvert fall det formannskapet vil avsette på neste års kapitalbudsjett, og ordfører Svein Leirps tar et ørlite forbehold om endelig vedtak i kommunestyret.

– Men det er stor politisk vilje for å gå inn å forskuttere for en ny og moderne kultursal i kommunen, tilføyer ordføreren.

Ingen garantier

Det er Senter for Nordlige folk som nå får en sårt tiltrengt håndsrekking fra Kåfjord kommune. Senteret som sto ferdig i 2010, mangler fortsatt en kultursal for større og mindre arrangementer. Senterleder Astrid Solhaug og driftsleder Nils Mikal Pedersen forteller at det har vært et prekært behov for en moderne kultursal da senteret fortsatt benytter seg av den gamle bygdehuset fra 1983, en sal som i dag ikke er egnet til større teaterforestillinger, kulturmønstringer og konserter.

Totalt er kostnadsrammen på kultursalen beregnet til vel 11.2 millioner kroner, hvor både Troms fylkeskommune, Sametinget og Musikkutstyrsordningen går inn med betydelige beløp. Derimot har Kulturdepartementet vært svært tilbakeholden med å gå inn med sin andel på 3,7 millioner kroner.

Ny søknad

Senteret sendte senest i mars i år en ny søknad til departementet uten å ha fått svar, og i møte med Kulturdepartementet tidligere i høst var det ingen positive signaler på statlig støtte før tidligst neste år. Det ville igjen bety oppstart tidligst i 2017.

– Det lå heller ingen garanti for at vi skulle få støtte til kultursal i det hele tatt, oplyser senterlederen.

Da prosjektet med å utvikle et samisk senter i Kåfjord tidlig på 2000 tallet lå det også inne oppgradering av det gamle bygdehuset med en kostnadsramme på 22 millioner kroner. Da regjeringen gikk inn med midler til utbyggingen, og senteret sto ferdig i 2010 var det ikke tatt høyde for prisstigning, og da ikke nok midler til å oppgrade salen.

Viktig for Kåfjord

I møtene med kulturdepartementet var også Kåfjord kommune. Og ordfører Svein Leiros kunne skuffet registrere at departementets ikke ville sikre en snarlig oppgradering. Han foreslo dermed overfor formannskapet en kommunal forskuttering på 3,7 millioner kroner.

– Det var stor politisk enighet og et enstemmig formannskap vil sikre oppgraderingen fra neste år,  opplyser Leiros. Og han sier videre at forskutteringen er uavhengig om Senter for Nordlige folk vil få gjennomslag for sin søknad hos departementet eller ikke.

Som Halti

Både ordføreren og senterlederen utrykker hvor viktig en moderne kultursal  er for hele kommunen, både når det gjelder store oppsetninger og til små lokale arrangementer. I tillegg vil kultursalen bli et møtested for unge musikeremed tanke på tilgang til øvningslokaler og instrumenter.

Den nye kultursalen vil få et amfi med plass til 140 - 160 mennesker og en helt ny scene. I tillegg skal senteret få på plass moderne lyd og lysutstyr.

Kultursalen kan ifølge ordføreren sammenlignes med Halti 2 på Storslett både i størrelse og som dets betydning for kulturlivet i hele kommunen.

– En kultursal er en forutstning for Kåfjord som en kulturkommune, mener ordføreren. Den 14. desember skal kommunestyret ta endelig stilling til formannskapets bevilgning.

Fra neste år kan senteret ha både større teaterforestillinger og konserter for 140 - 160 publikummere i amfiet med profesjonell lyssetting og lydutstyr. Her fra konsert med Jørn Hoel under Manndalen Fiskefestival 2010. Foto: Jan Arild Hansen
I dag har senteret kun en gammel forsterker og et bygdehus fra 1983 når de skal ha små og store kulturarrangementer. Foto: Jan Arild Hansen