I begynnelsen av februar fikk Hero Norge AS skriftlig bekreftelse fra Utlendingsdirektoratet (UDI) på at de nå kan etablere Storslett mottakssenter.

Det tidligere hotellet blir dermed  et ordinært asylmottak for 150 asylsøkere i en ventesituasjon. Hvis alt går etter planen starter det opp 1.mars i år.

Les mer: - Jeg håper vi kan få bli

– 150 asylsøkere er i grunnavtalen vi har med UDI. I tillegg kan de tilta en opsjonsavtale med 30 plasser, og vi forplikter oss til å kunne stille med disse plassene på en måneders varsel, sier regionsjef i region nord for Hero Norge, Marita Thomassen.

– Det er veldig sannsynlig at det blir utlyst opsjon kjapt. Det er gjort ved flere andre avtaler i det siste, da UDI ikke har fått nok tilbud i denne runden, sier hun.

Les også: Vi liker å tro at vi er gode i Norge. Det har vi bevisst at vi ikke er.

180 personer

Hvis opsjonen blir utført kan det altså bli så mange som 180 asylsøkere boende på Storslett til enhver tid. Da vil Hero Norge trenge boliger  også utenfor mottaket.

– Da vil vi være interesserte i å leie hus og leiligheter i området, sier Thomassen.

Per dags dato er Storslett Hotell et transittmottak med i underkant av 100 personer. Statusen på mottaket blir omgjort til et ordinært mottak og de fleste av de som bor der i dag vil i følge Thomassen fortsatt få et tilbud om å bo der.

– I tillegg kommer det nok flere asylsøkere fra andre transittmottak rundt omkring, og eventuelt nyankomne som kommer til Norge nå.

Gikk du glipp av? Problemet er hvordan man behandler folk

Mange får opphold

Hvor lang tid tar det å behandle søknadene deres?

– Alt som har med saksbehandling er det UDI som tar seg av. Men det vi ser nå, fordi det er kommet så mange – er at det tar lang tid å få et intervju. Mange venter mange måneder og kanskje opptil ett år på dette. Det vi ser videre er at når de først har fått intervjuet tar det kort tid før de får svar. Cirka 75 prosent av de som har fått behandlet søknaden sin siste del av fjoråret og i januar i år har fått opphold, sier Thomassen.

Et botilbud

Et ordinært asylmottak er et botilbud for mennesker som søker om asyl. Beboere i statlige mottak får hjelp til det mest nødvendige av mat og klær, og de har ulike plikter og tilbud. Mottakene er fortrinnsvis basert på selvhushold, det vil blant annet si at beboerne må lage maten sin selv.

– Barn som har bodd i Norge i mer enn tre måneder har rett til norsk skolegang, og voksne har rett til 175 timer norskopplæring, sier Thomassen.

Av plikter må de delta på informasjonsprogrammet, delta i vask av  fellesarealer og være med på dugnader som blir arrangert ved mottaket.

Les også: Bygger boliger for flyktninger

Lokale søkere

På Storslett mottakssenter skal det ansettes 6,5 årsverk. Hero Norge søker blant annet en mottaksleder, en sosialkonsulent og en informasjonskonsulent.

– Vi har en lang liste med søkere på de forskjellige stillingene, så det blir spennende å gå igjennom dem. Mange av søkerne er også fra regionen, sier hun.

Skal være imøtekommende

Nordreisa Frp med leder Anne Kirstin Korsfur sier man må gjøre det beste utav situasjonen.

– Vi stemte for et transittmottak og ikke for et langvarig mottak. Det er fordi vi mener det er bedre at flyktningene er her for en kort periode istedenfor at de går uvirksomme i opptil tre år, sier Korsfur.

Hun tror det å plassere så mange personer som det nå er tenkt på samme sted over lang tid kan gi uforutsigbare situasjoner. Dette både for asylsøkerne men også for resten av befolkningen i kommunen.

– Men nå er situasjonen slik at flertallet ville ha et fast mottak. Sånn er det, og alle må gjøre det beste utav det. Vi må prøve å være imøtekommende og bidra til og gjøre det så godt vi kan, sier hun.

Godt forberedt

Rådmann i Nordreisa kommune, Anne-Marie Gaino forteller at kommunen er orientert om mottaksplanene og også godt forberedt.

– Det var som forventet at det kom til å bli et permanent mottak og vi har derfor også kunnet planlegge en stund. Vi har søkt psykologmidler og holder på med å ansette en person nå. Vi forbereder også de som skal begynne på skole og vi har forberedt skolene, sier Gaino.

Hun viser til en rapport fra 25.januar som viser at det foreløpig er 10 barn som skal på skolebenken i Nordreisa.

– Hvordan håndterer dere flere barn på en allerede fullsprengt Moan Skole?

– Det er kun seks barn til Storslett skole og fire barn til Moan Skole. Kapsitet har derfor for tiden ikke stor betydning, sier hun.

Gaino forteller at kommunen får et vekskommunetilskudd, samt tilskudd per beboer ved mottaket. Dette vil dekke ordinære kostander, som lege og skole.