Det fikk da også stortingsrepresentant Regina Alexandrova og kommunepolitiker Terje Olsen klar beskjed om da de to Høyre-representantene møtte Ymbers økonomisjef Lill Hansen og driftssjef Geir Kåre Pedersen tirsdag.

Lill Hansen slo fast at kravet om et funksjonelt skille i bedriftene, som ligger inne i forslaget til den nye energiloven, er svært uheldig for kraftselskapet i Nord-Troms.

– Ja, jeg vil kalle det en liten katastrofe for oss hvis man stiller krav til funksjonelt skille, sier Hansen.

I den nye energiloven ligger det inne krav om å skille nettdrift og annen virksomhet. Dette for at monopoldelen av et selskap ikke skal subsidiere den konkurranseutsatte delen.

– Det kravet er til hinder for effektiv utnyttelse av ressurser i selskapene. I dag kan vi jobbe smart og utnytte kompetanse og ledelse på tvers av organisasjonen. Disse synergieffektene er et mye viktigere poeng enn dette med kryssubsidiering, som jeg ser er en av grunnene til å innføre dette skillet, sier Hansen.

Ingen fordeler

På spørsmål fra Alexandrova om ikke Ymber ser noen fordeler for selskapet med kravet om funksjonelt skille, svarte Hansen:

– Det er mulig det er noen fordeler, men vi klarer ikke å se dem. Skulle dette bli innført kan det medføre fusjoner og større selskaper. Eierskap, virksomhet og fokus flyttes bort fra distriktene.

Ymber har anslått kostnadene med et funksjonelt skille til mellom to og fire millioner kroner i året.

– Kostnader som til syvende og sist må tas av kundene, sier Hansen.

– Ikke noe poeng

Etter møtet var Alexandrova klar på at hun ikke ville konkludere noe om forslaget til energilov, som regjeringen, der Høyre sitter, har fremmet.

– Nei, det vil jeg ikke. Men jeg syns det var veldig interessant å høre hva Ymber har å si. Det skal jeg ta med tilbake til mine folk, sier Alexandrova.

Hun medgir dog at det ikke er ønskelig at energiloven skulle medføre vanskeligheter for små kraftselskap i distriktet – som Ymber.

– For Høyre er det ikke noe poeng i seg selv å bli stor, hvis det ikke er noen effekt av det. Det må jo være en effekt i forhold til det å spare penger eller å skape noe mer. Og her blir det på en måte en motsatt effekt, sier Alexandrova.

Takhøyde nok

Terje Olsen, Høyrepolitiker i Nordreisa er klar på at han ikke liker effekten den nye energiloven kan få for Ymber.

– Som lokalpolitiker syns jeg det er uheldig å organisere selskaper slik at kostnadene blir større. Man står i fare for å miste kompetansearbeidsplasser, noe man skriker etter i små kommuner, sier Olsen, som ikke er redd for å tale imot sitt eget parti i denne saken.

– Uansett hva Høyres sentralstyre mener om dette, så er det takhøyde i partiet. Jeg regner ikke med å bli sparket ut, akkurat. Min oppgave er å se lokalinteressene. Jeg skal blant annet delta på landsmøtet i april og da kan dette være et tema jeg tar opp, sier Olsen.