En sammenslåing mellom de tre kommunene rundt Lyngenfjorden er fortsatt et reelt alternativ når det skal konkluderes rundt kommunereformen snart. Sigmund Steinnes, inntil i september ordfører i Storfjord, mener imidlertid å registrere at Kåfjord-ordfører Svein Leiros og Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen ikke helt finner tonen.

– Dan-Håvard Johnsen har to ganger vært i avisa og sagt at han vil slå seg sammen med Storfjord, men at han ikke tror Kåfjord vil være med like mye. Men hvis det blir en realitet, ser ikke vi i Skibotn arbeiderlag at vi har så mye å hente i den nye kommunen. Da vil vi heller ta Skibotn og Skibotndalen til Kåfjord, sier Steinnes.

– Uproblematisk

Steinnes, som selv er født på Nordnes da det var en del av Lyngen, mener Skibotn har mer til felles med kåfjordingene enn med lyngsværingene.

– Ja, både språklig, kulturelt og identitetsmessig er det mer å hente i Kåfjord

for Skibotn enn i et sammenslått Storfjord/Lyngen, sier Steinnes, og viser til blant annet forvaltningsområdet for samisk språk.

– Det er kanskje der skoen trykker litt mellom Kåfjord og Lyngen. Men for Skibotn vil det være helt uproblematisk å tilhøre forvaltningsområdet. Jeg er helt enig med det Kåfjord-ordføreren sier om at hele den nye kommunen må være innafor forvaltningsområdet. Ellers vannes alt ut.

Høyaktuelt nå

Steinnes, ordfører i Storfjord i forrige periode, understreker at en overflytting til Kåfjord kun aktualiseres i det øyeblikket det ikke blir en sammenslåing mellom alle tre kommuner.

– Jeg har snakket med mye folk i Skibotn og det er mange som er positive og støtter forslaget. Men det er litt tidlig å forskuttere hva kommunestyret mener om saken, sier Steinnes.

– Er dette noe som har vært aktuelt tidligere også?

– Det har nok vært nevnt tidligere, men det blir jo på et annet nivå nå når kommunegrensene likevel diskuteres. Og jeg tror at følelser er en fremtredende faktor i dette spørsmålet.

Innen 1. juli skal kommunene ha bestemt seg for hva man skal gjøre. Steinnes påpeker at man har dårlig tid.

– Tidspresset vanskeliggjør ting. Derfor er det så viktig å komme på banen med dette nå, slik at vi kan få innkalt til folkemøte på Skibotn.

Gledelig

Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros (Sp) syns det er gledelig at skibotnværingene ser mot Kåfjord.

– Ja, det er jo det. Jeg hører hva som er sagt, og jeg syns det er bra at folk i Skibotn identifiserer seg med oss. Når det er sagt, så har vi ikke fått noen henvendelse fra Storfjord. Og uansett har vi et kommunestyrevedtak å forholde oss til, der vi skal fremforhandle både Lyngenfjordalternativet og Nord-Troms 4, sier Leiros.

– Det blir feil rekkefølge

Knut Jentoft vil ikke blande Skibotn A-lags Kåfjord-ønsker inn i kommunereformdebatten nå.

- Nei, det blir feil rekkefølge. Det må eventuelt komme i bakkant av reformen. Den må vi gjøre unna først, sier Jentoft.

Han er imidlertid ikke avvisende til tanken som hans forgjenger lanserer.

- Skulle det ende opp med at Storfjord og Lyngen slår seg sammen, så forstår jeg synspunktet til skibotnværingene. Men nå vil jeg understreke at det ikke er selvsagt at det blir en sammenslåing mellom Storfjord og Lyngen da.

Han gir ros til Skibotn A-lag for at de kommer med utspillet nå.

- Det er ryddig av dem å si ifra såpass tidlig. Det vil jo innvirke på hva folk måtte mene om å gifte seg med Lyngen. Så det fortjener de ros for.

Arbeiderlaget mener Skibotndalen også må bli en del av Kåfjord ved en oppsplitting av Storfjord. Foto: Thomas A. Wahlgren
Men Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros syns det er gledelig at skibotnværinger vil bli en del av kommunen hans. Foto: Torbjørn O. Karlsen