Tirsdag vedtok kommunestyret i Kåfjord å se bort fra klagene på skredsikringsplaner i Samuelsberg.

Planen ble vedtatt med ordfører Svein O. Leiros dobbeltstemme etter at stemmetallet var åtte for og åtte imot.

– Det er grusomt, jeg har ikke ord for det. Med hans dobbeltstemme gikk det som det gikk. Og tre sambygdinger  i Manndalen stemte for. Vi bor jo i samme bygd! Hvor er nestekjærligheta blitt av? Kommunen er ansvarlig for mitt liv, og dette vil ta mitt liv, sier Magnhild Joramo fortvilet.

– Kun leire

85-åringen bor på Samuelsberg og blir berørt av en eventuell skredsikring. Hun er redd for at steinmassene som fylles på ved en sikring, skal gjøre at huset hennes til syvende og sist fyker på havet.

Mannen hennes Thorvald flyttet til Tromsø i vinter. Nå vurderer Magnhild også å flytte på seg.

– Jeg har ikke nerver til å bo her med steinmassene over hodet. I verste fall må kommunen og Leiros skaffe meg hus på kommunens regning. Her tør jeg ikke bo alene, sier hun.

Det at Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE) sier til NRK at grunnen på Samuelsberg er trygg, beroliger ikke henne.

–Den er ikke trygg. Det er bare leire her. Spør mannen min som har bodd her i 90 år, sier hun til Framtid i Nord.

Prestisje i saken

Sønnen Terje Joramo er minst like forvilet som hans mor. Han synes det er forferdelig å være vitne til at foreldrene hans blir så nedbrutt.

– Dette har vært med på å ødelegge livskvaliteten deres. Derfor sendte vi inn en ny klage i går allerede. Så får vi se hvordan det går med den, sier han.

Både han og mor Magnhild spør seg om det har gått prestisje i saken.

–Ordføreren vil tape ansikt dersom de nå snur og hører på innbyggerne, derfor skal det gjennomføres på død og liv. Er det bare for å bli kvitt steinene fra tunnelbyggingen? sier de.

Verken Magnhild eller Terje kan noengang huske at det har gått ras over deres eiendom.

– Det gikk et jordras litt lengre bort engang på 60-tallet. Da hadde det vært masse nedbør den høsten, sier Terje.

PRESTISJE: Terje Joramo bruker i likhet med sine søsken og sin mor, fortsatt hjemmet på Joramo i Samuelsberg. Han er redd det er gått prestisje i saken. Her med sin far, Thorvald. Foto: Privat.
ILLUSTRASJON: Bildet viser de planlagte skredvollene på Samuelsberg. Foto: NVE