Rådmann Einar Pedersen har sammen med ordfører Svein Leiros, næringskonsulent Jens Kristian Nilsen og konsulent Karin Karlsen reist rundt og informert innbyggerne i Kåfjord om de tre alternativene Kåfjord står overfor.

– God kommune å bo i

Kommunen kan velge mellom Lyngenfjord-alternativet (Kåfjord, Storfjord, Lyngen), Nord-Troms 4-alternativet (Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy, Kvænangen) eller å stå alene. Da folkemøtene ble gjennomført var det ennå ikke inngått noen intensjonsavtaler.

Etter at publikum hadde blitt informert om de faktiske forholdene ved de ulike alternativene, ble det åpnet for innlegg og spørsmål. På møtet i Birtavarre var det flere som ikke ønsker å slå Kåfjord sammen med andre kommuner og som argumenterte for at Kåfjord fortsatt skal stå alene.

Flere ga uttrykk for at dagens Kåfjord er en god kommune å bo i med et godt tjenestetilbud. Kåfjord har et stort potensiale i næringsutvikling som både kan gi arbeidsplasser og tilflytting, noe som kan svekke den negative demografiske trenden.

Fravær av ungdom

Det ble også stilt spørsmål om det er sett på andre alternativer til sammenslåing. Ordfører Leiros sier det er mulig å utrede andre alternativer senere, men på grunn av tidspresset er det kun de tre alternativene som er aktuelle i denne omgang.

Fraværet av ungdom har preget møtene i Kåfjord. Dette er noe som bekymrer da kommunene er avhengig av at ungdom tar utdannelse og vil flytte tilbake for å jobbe, spesielt innenfor helsesektoren. Det ble argumentert med at sammenslåing vil kunne gi bedre og større fagmiljø, som igjen vil kunne få ungdom til å satse på å bli i Nord-Troms.

Delt befolkning

Leiros forteller at møtene har vært svært nyttige og at de har fått mange gode innspill og debatter, både i Olderdalen, Manndalen og Birtavarre.

– Etter tre møter er det klart at befolkningen i Kåfjord er noe delt. Noen har ikke bestemt noe, noen ønsker Nord-Troms 4 mens andre igjen ønsker å se rundt Lyngen. Men hovedtyngden av de som har møtt opp, ønsker nok at Kåfjord blir stående alene.

I etterkant av folkemøtene vil det bli gjennomført en spørreundersøkelse over telefon blant innbyggerne i Kåfjord. Denne undersøkelsen vil være med på å danne grunnlag for avgjørelsen som kommunestyret skal ta i sitt møte den 17. juni i år. Dersom Kåfjord velger å slå seg sammen med andre, skal den nye kommunen være en realitet fra 2020.

GOD KOMMUNE: Annfrid Trollvik synes i likhet med flere andre, at dagens Kåfjord er en god kommune å bo i. Foto: Trond Are Pedersen.