Tirsdag kveld  ble Nordreisabøndene Laila Agersborg og Ivar-Henning Jensen tildelt TINEs høyeste utmerkelse for topp kvalitetsmelk, Sølvtina.

Dette betyr at de ikke har hatt én eneste feil på melka de har levert – i 15 sammenhengende år.

Gøyalt slit

– Det er artig å få utmerkelsen som viser at vi gjør en god jobb. TINE er jo avhengig av gode råvarer, det er det som bygger merkevaren og gjør at de blir kjent for god kvalitet, sier Agersborg.

Hun har sammen med samboeren drevet gården ”Grubbli” på Krakenes siden 1992. De har 26 melkekyr og Agersborg er den som jobber som bonde på heltid.

– Jeg har alltid vært glad i dyr, helt fra jeg var liten. Derfor er jeg også veldig glad i jobben min, selv om det er et slit av og til, ler hun.

Dyrevelferd

Ifølge dem begge har veien til suksess gått gjennom gode rutiner og bruk av gode avløsere. God dyrevelferd er et annet viktig moment.

– Hos oss går dyrene ute fra begynnelsen av juni til midten av september, og det skal de få fortsette med – det er en selvfølgelighet. Også er det jo fint at folk også får se de ute, sier Agersborg.

Hver ku har sitt eget navn, som fjøsets eldste melkeku, Kvitfot på hele seks år.

– I dagens sammenheng blir ikke de fleste kyr så gamle. Men hun blir nok ett år til. Hun har hatt mye god melk, og ikke vært syk en eneste gang.Bygger nytt fjøs

I disse dager holder samboerparet på å ferdigstille et nytt og moderne fjøs, denne gangen med melkerobot. Dette vil effektivisere drifta, og for å få det til å gå opp økonomisk utvider de til 45 melkekyr.

Satsingen har en prislapp på over åtte millioner kroner.

– Det er en stor utvidelse, som gir en helt annen arbeidshverdag for oss. Vi slipper melkinga og det å øse kraftfór til dyra. De kan spise det flere ganger i døgnet som er bra for produksjonen, forteller 44-åringen.

To dører vil stå åpne hele tiden, som gjør at dyra kan gå ut og inn som de selv vil.

– Det viser seg jo det at de helst står inne når det er for varmt og hvis det er mye klegg ute, sier hun.

Matsikkerhet

Selv om paret bygger stort vil de gjerne at de litt mindre aktørene også består.

– Hvis vi skal beholde matsikkerheta må de små være med. Hvis utviklinga fortsetter som den gjør i dag blir det mye melk per ku, og da vil også kjøttproduksjonen gå ned. Dette fokuset savner jeg litt hos politikerne, sier Agersborg.

Da de først startet som bønder var det ni andre melkebruk bare i Kildalen hvor de holder til.

– Fagmiljøet er blitt litt borte, og det er veldig synd. Det blir vanskelig å drikke kaffe hos naboen hvis du ikke har noen, ler hun.

Men selv om de av og til føler seg litt alene, er en ting i alle fall sikkert. Elitemelk skal de fortsette å produsere.

– Ja, det er jo ambisjonen. Det er jo mat vi produserer, – og da må den være bra, smiler de.

GOD START: - En god start blir til en god ku. Derfor er det viktig å bruke mye tid på kalvene. Da blir de også lettere å håndtere senere. Foto: Isabell Haug.
BYGGER NYTT: Det nye fjøset til over åtte millioner skal stå ferdig i juni. Da utvider de til 45 melkekyr. Foto: Isabell Haug.
GRUBBLI: Gården Grubbli på Krakenes i Nordreisa. Foto: Isabell Haug