For til høsten åpner den kristne privatskolen Indre Kåfjord Barne- og Ungdomsskole, men oppvekstleder Anita Lervoll har ingen eksakt oversikt over hvor mange elever som vil forlate den offentlige skolen, og dermed også hvordan hun da skal organisere de tre skolene som kommunen driver.

– Per i dag (mandag) har ingen elever meldt seg ut av den offentlige skolen, opplyser Lervoll. Det innebærer blant annet at de må ansette flere lærere basert på dagens elvetall.

Svært utfordrende

I følge oppvekstlederen skal det etter planen starte rundt 45 elever ved Trollvik skole fra neste skoleår, og skolen får da  det også det største kullet av 1. klassinger. 82 elever går nå ved Olderdalen skole, og 85 elever ved skolen i Manndalen.

Kommunen har igangsatt ansettelsesprosessen for neste skoleår, men hvor mange nye stillinger kåfjordskolene trenger, har hun rett og slett ikke oversikt over.

– Vi har avventet eventuelle permisjonssøknader hvor fristen har vært den 1. mai, men utlysningene starter etter møte i hovedutvalget tirsdag, forteller hun.

Hun er kjent med etableringen av privatskolen i Indre Kåfjord, og at kommunen kan komme i en situasjon hvor mange foreldre velger å ta ut sine barn fra en av de tre offentlige skolene i kommunen. Men ifølge etatslederen kan hun ikke ta høyde for dette i planleggingen av neste skoleår.

– Den samme situasjonen var vi også foran fjorårets skolestart og valgte da en avventende holdning. Det kan ikke gjøres i år,  opplyser oppvekstlederen, og begrunner det erfaringene med å få lærerkabalen til å gå opp.

Lervoll erkjenner at det er en noe utfordrende og uoversiktelig situasjon.

– Men samtidig har vi budsjett som politikerne har vedtatt, og vi kommer til å gjennomføre tilsetningsprosessen uavhengig av  endringer i elevantallet, opplyser hun. Lervoll kan dermed slå fast at antall årsverk i skolen blir som planlagt.

Politisk enighet

Årsaken til dette er ifølge oppvekstlederen at det politiske flertallet har bestemt at dagens skolestruktur skal bestå. Men samtidig har Lervoll fått signaler om at det vil bli betydelig færre elever ved blant annet Trollvik skole.

–  Vi har hatt et foreldremøte med de som skal ha sine barn ved Trollvik skole fra høsten av, og vet at det blir betydelig redusert, opplyser hun. Etter det Framtid i Nord erfarer skal det være snakk om kun 10 elever.

Hvordan skolestrukturen i Kåfjord vil bli i fremtiden er for  oppvekstlederen usikkert, men Lervoll forholder seg til vedtaket om at det skal være tre offentlige skoler i Kåfjord.