Lyngenfjord-alternativet kan – med stor grad av sikkerhet – legges dødt etter onsdagens samtaler.

Først ble Lyngens ordfører Dan-Håvard Johnsen (LTL) og Kåfjords ordfører Svein O. Leiros (Sp) enige om at det var ingen vits å gå videre med tanke på å slå sammen de tre kommunene rundt Lyngenfjorden.

Johnsen sendte deretter e-post til ordfører Knut Jentoft (TL) i Storfjord. Han ønsket å se på mulighetene for et møte mellom forhandlingsutvalgene enten allerede fredag eller mandag 9. mai.

Jentoft vendte imidlertid tommelen ned til initiativet.

FIN Nett avslørte tirsdag at det var uenighet om plassering av rådhuset (pluss-sak):

Har ikke mandat

- Vi kan gjerne prate sammen, men ikke for å diskutere sammenslåing av Lyngen og Storfjord. Vårt kommunestyre har ikke gitt mandat til å forhandle med Lyngen. For Storfjord er det derfor uaktuelt å gå i dialog med Lyngen. Det blir en geografisk for langstrakt kommune.

- Er de mulig å forandre mandatet?

- Det har vi ikke tid til, med det skjema som er lagt opp.

Gir Lyngen skylda

Knut Jentoft gir Lyngen kommune ansvaret for at Lyngenfjord-alternativet strandet.

- Forhandlerne fra Lyngen la på siste møte ned veto om plassering av rådhuset. De ville beholde det på Lyngseidet, mens flertallet fra Kåfjord og Storfjord mener Hatteng er det beste alternativet.

Han beklager at det ikke var mulig å legge fram en intensjonsavtale.

- Det er innbyggerne som gjennom avstemning skal avgjøre hva som blir utfallet av Kommunereformen, - uansett hva ordføreren i Lyngen mener om saken.

Ikke fornøyd med Tromsø

- Storfjord har signert intensjonsavtale med Tromsø?

- Jeg er ikke veldig fornøyd med innholdet. Jeg vil understreke at ikke et ord i intensjonsavtalen er bindende. Det nyvalgte kommunestyret vil fra 2020 bestemme utvikingen.

- Hva mener storfjordinger om å slå seg sammen med Tromsø?

- Jeg har inntrykk av at de fleste ikke like tanken. Storfjord kommer veldig langt unna Tromsø, sier ordfører Knut Jentoft.

Han frykter at det nye kommunestyret kan bli uten representanter fra Storfjord.

Håper på samarbeid

Dan-Håvard Johnsen sendte onsdag formiddag denne mailen til forhandlingsutvalget i Storfjord:

”Lyngen forhandlingsutvalg har mandat til å fremforhandle en intensjonsavtale med bare Storfjord. Dette ønsker vi å få til. I følge våre studier av Storfjord forhandlingsutvalg sitt mandat ser det ut som dere kan gjøre det samme. Med bakgrunn i dette ønsker vi å se på muligheten for et møte mellom forhandlingsutvalgene, på Hatteng snarest. Fredag den 6. mai passer bra når som helst på dagen, sekundært mandag 9.mai. Håper på fremtidig samarbeid”.

Beklager svaret

Johnsen registrerer og beklager at kollega Jentoft avviser det siste utspillet fra Lyngen.

- Jentoft påstår Lyngen må ta skylda for at Lyngenfjord-alternativet strandet med sitt veto om plassering av rådhus?

- Jeg er ikke enig i framstillingen. Vi har forhandlet om en rekke punkter, uten at jeg vil kommentere innholdet, sier ordfører Dan-Håvard Johnsen.