Det skjer mye innenfor jordbruk i Nordreisa kommune.

Ikke siden 1985 har det blitt investert så mye i kroner og øre, og flere bønder har den siste tiden utmerket seg på landsbasis for både god avl og god melke– og kjøttproduksjon.

– Jordbruket har hatt en god driv med en del nysatsing og et generasjonsskifte som er veldig positivt. Det viser at næringen ikke er svart, men at vi har ressurssterke personer som ønsker å drive, sier jordbrukssjef i Nordreisa kommune, Kyrre Pedersen.

42 millioner kroner

Som mange andre kommuner i Norge opplever Nordreisa også en nedgang i antall bruk. Men de som satser i kommunen i dag har bondeyrket i større grad som hovedjobb. De satser større og mer seriøst.

Fra 2013 til 2016 har det bare innen storfesatsing blitt investert over 33 millioner kroner i Nordreisa. Satsing på geit har vært på fem millioner kroner, og på sau rundt fire millioner kroner.

Store ringvirkninger

I dag har kommunen to gårder med robotfjøser. I løpet av 2017 vil tallet være oppe i fem. Ringvirkningene av jordbruket i kommunen blir ansett som  store.

– Vi har 52 aktive gårder per i dag, hvor hver ansatt genererer rundt 2,2 andre arbeidsplasser. Bøndene er flinke til å bruke lokale entreprenører samt lokale leverandører av varer og tjenester, sier Pedersen.

Flere faktorer

Berg forteller at det på starten av 2000-tallet var et rush med frafall av bruk. Når en sluttet, fulgte andre etter. Nå skjer det motsatte.

– Man ser at man kan få støtte og at andre får til å drive stort. Det gir motivasjon til å prøve selv.

Han driver gård i Straumfjorden sammen med samboeren Gunhild Skogstad og tror det er flere ting som gjør at Nordreisabøndene lykkes.

– Norsk rødt fe, eller melkekua – er per i dag den beste i verden. Disse genene i tillegg til at bonden jobber godt med dyra og med fóret gjør at resultatet blir så bra som det er blitt i Nordreisa, sier han.

– Vi ser dem

Ordfører i Nordreisa, Øyvind Evanger, sier det politisk sett er viktig å ikke glemme jordbruket som den viktige næringa det er.

– Det er sjeldent at bøndene blir trekt fram i lyset. Jeg tror det er viktig for dem at vi ser dem, og det gjør vi. I kommuneplanen fra 2014 er vi blant annet forpliktet til å ivareta næringen, sier han.