Birgitte Olsen og Hege Andrea Ballovarre i hjemmetjenesten i Kåfjord har siden påske hatt med seg iPad i vesken på sine hjemmebesøk, i og for seg ikke uvanlig i dagens teknologiske samfunn. Men når de to sykepleierne med enkle tastetrykk kan hente frem journaler og medisinlister til brukerne de skal besøke, så snakker vi om en ny teknologisk tjeneste som er med å gjøre den hjemmebaserte omsorgen betydelig tryggere for brukeren.

– Så langt har vi bare positive erfaringer, sier de to sykepleierne til Framtid i Nord.

Først ute

I den hjemmebaserte omsorgen i Kåfjord jobber seks sykepleiere dagtid og fire på kveldvakt. Alle har de et stort geografisk område. Leder for tjenesten Linn Sylvi Steinnes forteller at de har hatt store forhåpninger til den nye velferdsteknologien. Hun uttrykker at med iPad til sykepleierne, så vil det på sikt gi betydelige besparelser på tid og ressurser, samt at tjenesten gir ekstra trygghet for brukerne.

Kåfjord er så langt den første kommunen i Nord-Troms med denne teknologien, og de har allerede fått henvendelser fra nabokommuner om å dele sine erfaringer. Steinnes regner med at de andre Nord-Troms kommunene vil følge etter med bruk av mobil omsorg.

– Bruk av slik velferdsteknologi er fremtiden, også innen helseomsorgen, forklarer avdelingslederen.

Enklere hverdag

I dag er all rapportskriving og oppdatering på medisinering gjord ved noen tastetrykk på skjermen enten i bilen eller hjemme hos brukeren. Før måtte Hege og Birgitte bruke mye tid og krefter på gjøre disse oppgavene mellom besøksrundene, og det ble mye unødvendig stress.

– Med mye stress, er det også lett å glemme ting. Dessuten får man bedre tid til brukeren, mener de to sykepleierne.

Bruken av iPad i omsorgsarbeidet er ifølge de to sykepleierne veldig enkel og ikke så vanskelig å lære seg. Dessuten sier de at også brukerne synes det er litt morsomt at vi kommer med brettet under armen.

De to sykepleierne kan også fortelle at systemet på sikt vil bli knyttet opp til flere tjenester, slik som foreksempel trygghetsalarm hjemme hos brukerne, alt for at tjenesten skal bli bedre og mer tryggere.

Også Skjervøy kommune er i en prosess om å ta i bruk denne velferdsteknologien i sin helseomsorg.