Onsdag holdt Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen sine rådgivende folkeavstemminger om kommunesammenslåing. Både Skjervøy og Kvænangens innbyggere sa klart ifra at de ønsket deres kommune å stå alene. I Nordreisa talte 52 prosent for en sammenslåing.

Les mer: Elendig deltakelse, men flertallet sa ja

Ikke overrasket

Fylkes - og kommunepolitiker, John Karlsen (Frp) sier han ikke ble overrasket over den lave valgdeltakelsen på kun 17 prosent i Nordreisa.

- Det viser seg at i alle regioner at de største kommunene har dårligst valgdeltakelse. Det tror jeg er naturlig. Folket i Nordreisa er avslappet i sammenslåingsdebatten, de mister ingenting ved hverken det ene eller andre valget. De trenger ikke engasjere seg, sier han.

Nabokommunenes valgdeltakelse på 40 og 60 prosent mener han viser det motsatte.

- Folk i småkommunene tror de vil bli spist opp av den største kommunen, at de vil tape på å slå seg sammen. Dette er feil tenkning. En ny storkommune ville like så godt ha ivaretatt utkantene som Spildra og Reinfjord som det Kvænangen i dag klarer. Frykten deres er ikke reell, påstår han.

Tiden vil komme

Karlsen er fornøyd med signalet 52 prosent av de som stemte ja i Nordreisa har gitt.

- Jo høyere valgdeltakelsen hadde vært, jo høyere hadde flertallet for et ja blitt. Sånn føler jeg stemningen er i Nordreisa. Folk ser at det burde vært en større kommune mellom Alta og Tromsø, som hadde fått mer ressurser inn i kommunen og stått sterkere i forhold til utvikling.

Selv om en eller flere sammenslåinger i Nord-Troms ser ut til å være langt fra realiserbart i øyeblikket, tror Karlsen at tiden vil komme.

- Det kommer mye nytt fra regjeringen og Stortinget framover, dette er bare starten. Kommunestukturen kommer ikke til å bli som den er i dag, i forhold til oppgavefordeling, kommunestørrelse og nye regioner. Endringer kommer til å tvinge seg fram, sier han skråsikkert.

- Ingen sammenslåing

Ordfører i Nordreisa, Øyvind Evanger er skuffet over valgresultatet. Nå spår han at det ikke blir noen sammenslåing i Nord-Troms.

- Jeg kan ikke forskuttere hva de andre kommunene bestemmer seg for, men jeg blir meget forfær om de velger og overse folket og slå sammen kommunestyrer. Jeg forventer at man øvre hold heller ikke går for en tvangsløsning. Når signalene er så sterke som de er på hva folket ønsker, så er det ikke en god løsning å bruke tvang, sier han.

Les også: Oddvar (77) stemte nei