På folkemøtet i Skibotn om kommunesammenslåingen var det nærmest 100 av 100 som ville at Skibotn skal forlate Storfjord og bli en del av Kåfjord.

Skulle det skje, mener politikerveteran Arvid Lilleng at det bare er å legge ned hele Storfjord kommune.

- Ja, hvis skibotnværingene mener alvor, og det virker det som at de gjør, så er det helt åpenbart at det ikke er liv laga for Storfjord kommune mer, sier Lilleng.

For lite folk

Han viser blant annet til at Skibotn utgjør rundt 45 prosent av folketallet i Storfjord kommune i dag.

- Da sier det seg selv at det blir for lite folk igjen i Storfjord til å være egen kommune, sier Lilleng, og lister opp flere grunner til at Storfjord kommune er dødsens uten Skibotn.

- Ikke bare forsvinner nesten halve befolkningen og med det tilsvarende rammetilskudd fra staten. Også mellom 80-85 prosent av privat sektor i kommunen befinner seg i Skibotn. I tillegg vil kraftinntektene forsvinne, sier Lilleng.

For smått

Sigmund Steinnes (Ap) var den som lanserte tanken om at Skibotn kan bli en del av Kåfjord - vel og merke hvis det skulle bli en sammenslåing bare mellom Storfjord og Lyngen. Nå er det mange av hans sambygdinger i Skibotn som vil til Kåfjord uansett - sammenslåinger eller ikke. I så tilfelle tror også Steinnes at det er kroken på døra for Storfjord.

- Ja, det er det nok. Storfjord kan ikke bestå som egen kommune uten Skibotn. Det blir for smått, sier den tidligere ordføreren, og understreker:

- Men i mitt hode er det naturlig at Storfjord og Kåfjord skal prate sammen, og om mulig bli én kommune. Alternativt at man klarer å blåse liv i Lyngenfjordalternativet igjen.

Pågått lenge

Arvid Lilleng har vært en sentral figur i Storfjord-politikken i mange år, men havnet utenfor kommunestyret med Fjordfolket-lista ved siste valg. Lilleng har sett bygdekrangelen mellom Skibotn og Hatteng/Oteren utarte.

- Dette har etter min mening pågått lenge. Man har forsøkt å holde Skibotn nede i 60 år nå. Sykehjemsstriden ved sist valg var bare en utløsende faktor, sier Lilleng.

Han tror et initiativ fra innbyggerne i Skibotn kan lykkes, hvis man går inn for det.

- Det samme skjedde i en kommune sørpå. Der var det en del av kommunen som ville over til en annen kommune. Det skjedde gjennom et såkalt innbyggerinitiativ og Fylkesmannen hadde ikke noe imot det.

Tror ikke på en dødsdom

Ordfører Knut Jentoft (TL) ønsker slett ikke å miste Skibotn ut av Storfjord kommune. Men skulle det skje, så tror han Storfjord kan bestå likevel.

- Jeg har absolutt intet ønske om å dele opp kommunen. Men skulle det skje, ville det slik jeg ser det ikke være noen dødsdom for kommunen, sier Jentoft.

Liten og god

Ordføreren viser til at Storfjord vil få rundt 1.200 innbyggere hvis skibotnværingene blir kåfjordinger.

- Det er flere kommuner på den størrelsen i Troms. Og mindre enn det også. Lavangen er ett eksempel og det er en veldrevet kommune til tross for få innbyggere. Stort er ikke nødvendigvis godt.

Han er imidlertid klar på at det er en legitim debatt å ta om hvorvidt Skibotn bør gå til Kåfjord.

- Nå var utgangspunktet at Skibotn ville til Kåfjord hvis det ble et ekteskap mellom Lyngen og Storfjord. Det kan jeg skjønne, men det har ikke vært et alternativ for oss. Hvis man vil til Kåfjord uansett om Storfjord forblir egen kommune eller ikke, så handler det nok mer om sykehjemssaken. Og da er jeg ikke enig i begrunnelsen. Jeg mener Skibotn har fått sin del av velstandskaka

Mer nyansert

- Du var selv på folkemøtet i Skibotn. Hvordan opplevde du stemningen der?

- Det var en spesiell stemning. Men mitt inntrykk er faktisk at folkemeningen i Skibotn er litt mer nyansert enn det man kunne få inntrykk av, der.

Han mener engasjementet i Storfjord i saken er positivt.

- Jeg kom til Storfjord i 1971 og allerede da hadde man levd med bygdekrangler i lang tid. Vi har levd godt med kranglene og jeg mener det er et uttrykk for et engasjement for hjembygda og kommunen. Man bryr seg om hjemplassen, og det er bra, sier Jentoft.