Jubileumsreisen starter i Tromsø den 18. juni og hit har en rekke personer fra kommunene rundt om fylket, blitt invitert til et litt mer personlig møte med Kongen og Dronningen. En av de heldige er Rune Molund fra Kåfjord.

Med seg har han ordfører i Kåfjord kommune, Svein Oddvar Leiros og sin lærer, Eva Torill Skogstad.

- Det var tilfeldigvis jeg som foreslo Rune, men det som var så fantastisk var at når jeg gjorde det, så hørte jeg med én gang gleden i stemmen til Svein. Dette var noe han faktisk hadde tenkt på, forteller Skogstad.

Ordførerne i hver enkelt kommune har i forkant av jubileumsreisen blitt kontaktet, med forespørsel om å ta med seg utvalgte personer fra sin kommune. For Leiros var Molund var en soleklar kandidat.

- Jeg synes Rune er en fantastisk representant for Kåfjord kommune, og representerer kommunen på en meget forbilledlig måte. Jeg har fått lov å kjenne Rune i masse, masse år, og han er en aktiv mann i mange sammenhenger - han er en kjempegutt rett og slett!, forteller Leiros.

Arbeider med kirkeprosjekt

Molund selv gir uttrykk for at han både gleder seg - og ikke minst er veldig spent på å møte Kongen og Dronningen.

I forkant har han blant annet øvd på å hilse pent. Han har også tenkt ut hvordan klær han skal kle seg i for anledningen.

Molund går på Grunnskolen for voksne i Kåfjord, hvor han over en lang periode har jobbet med et prosjekt han har kalt "Kirker i Troms".

Dette prosjektet har han også planlagt å presentere for Kongeparet.

Kirkeprosjektet er ikke ferdig. Molund besøker alle kirker han skriver om og fotograferer, og det gjenstår enda noen besøk. Han begynner likevel å få et ganske omfattende oppslagsverk. Interessen for kirkebygg har han hatt siden han var liten.

- Jeg har vært i Tromsdalen kirke, i Nordreisa, Rotsund og Skjervøy kirke. Tromsø domkirke, Lyngen og Kåfjord kirke - Birtavarre og Manndalen bedehus, sier han. De to neste kirkene på lista er i Skibotn og Grønnåsen i Tromsø.

Den kirkeinteresserte skoleeleven har vært innom mange flotte bygg, men Molund har en absolutt favoritt.

- Rotsund kirke!, utbryter han.

Godt mottatt

Skogstad forteller at det flotte med prosjektet er at Molund både leser og skriver selv.

- Gjennom opplæringen hans, skal han ha vedlikehold av sine kunnskaper og ferdigheter, og det å lese om ting som ikke interesserer han synes jeg er nytteløst. Når vi fant ut at vi skulle drive på med kirkeprosjektet, har det bare gått av seg selv. Han interesserer seg sånn for det at det bare klaffet helt sånn, sier hun.

Skogstad er også veldig takknemlig for at de har blitt så godt tatt i mot av alle menighetskontor og kirketjenere rundt om på de forskjellige stedene de har vært. Mange har også vist de rundt og fortalt om bygget.

- Det er ikke en eneste én som har stilt seg negativt. De åpner døren for oss og lar oss gå inn alene, se på prekestolen og altertavla - og det har vært så flott, forteller hun.

De har også hatt det mye moro på sine turer. Molund er glad i å synge, og synger alltid en salme eller to når han besøker ei ny kirke.

I Birtavarre bedehus skrudde de på høytaleren før de åpnet salmeboka.

- Det hørtes helt opp til sykehjemmet!, sier Molund og bryter ut i en solid latter.

- Jeg fikk helt panikk, for jeg eier ikke sangstemme, men sammen med Rune synger jeg jo. Det var nesten så jeg ikke hadde lyst å gå ut på noen dager etterpå, flirer Skogstad.