Daglig leder Frode Karlsen er trygg på at bedriften har vært på bunnen av bølgedalen. Nå er de igjen i posisjon til å kunne se optimistisk på framtida.

– Furstål hadde over flere år stabil drift fram til myndighetene i juli 2014 stilte strengere krav til dokumentasjon og utførelse av stålprodukter, sier Karlsen.

Furstål stod uten nødvendig godkjennelser, og var fraskåret fra å produsere g levere bærende stålkonstruksjoner. Bedriften på Furuflaten ble i forrige måned CE-sertifisert innenfor EN 1090, og er igjen klar til å satse for fullt på stål.

Komplett

Furstål AS ble i 1958 etablert under navnet Furuflaten Jern og Metall. Områdesikring og stål har hele tida vært kjernevirksomheten. Vannskjæring og brannlakkering har kommet til i senere tid.

– Vi er en komplett leverandør av bærende stålkonstruksjoner til byggebransjen, forteller Frode Karlsen.

En ressurskrevende prosess ble gjennomført før sertifiseringen ble godkjent.

– Det stilles blant annet krav til internkontroll og dokumentasjon. Nå har vi ordnet enkle sjekklister, noe som effektiviserer tidsforbruken.

Karlsen forteller at CE-sertifikatet skal revideres ved jevne mellomrom.

– Nå blir oppgaven å markedsføre at Furstål igjen er i posisjon til å levere godkjente stålkonstruksjoner.

Lakkeringshallen medfører at Furstål siden i mai 2016 kan brannmale produktene. Næringsfondet i Lyngen bidro med 150.000 kroner til malesprøyter.

En vannkutter gjør der mulig å levere kompliserte produkter ved bruk av et datastyrt program.

Vokser på stål

Områdesikring ved bruk av i form av gjerder, porter og bommer har lenge vært Furståls andre bein å stå på. Så langt har omsetningen på stål og områdesikring vært tilnærmet like stor.

Bedriften har status som verdens nordligste produsent av flettverk.

– Vi regner med at veksten blir størst innen stål. Sesongen for områdesikring er på under et halvt år, mens stål er etterspurt i tolv måneder.

– Hvordan er utsiktene for framtida?

– Jeg synes det ser bra ut. Vi har regnet på anbud fram til 2018. Bekreftede ordrer er for 3-4 måneder fram i tid. Tidshorisonten i bransjen er kort for strategisk planlegging, forteller daglig leder Frode Karlsen.