Fiskere som har bygdekort har kun lov til å fiske i en sone per dag. Men i reservasjonssystemet er det enkelt å helgardere seg og velge fire soner. Leder for Reisa Elvelag, Jan Arvid Johansen, tror likevel ikke at fiskere i Nordreisa utnytter smutthullet.

- Det store flertallet av fiskere tar et kort per dag, så det er nok ikke utbredt med denne type juks, sier han.

Mangler funksjonaliteter

Han innrømmer likevel at nettsystemet for reservasjon av soner har svakheter, og at han har inntrykk av at det er færre fiskere i elva enn bestilte fiskekort skulle tilsi.

- Grunnen til det er at det ikke er mulig å avbestille etter at man har reservert plass i en sone. Jeg tror folk sikrer seg kort tidlig, og så mangler systemet en funksjonalitet for å slette reservasjonen, sier Johansen.

Ingen perfekte produkter

Systemet for reservasjon og kjøp av fiskekort er levert av Scanatura, og det er ikke stor konkurranse på markedet om å levere det beste produktet til norske lakseelver.

- Scanatura vet om problemene, men vi har ingen bedre løsninger så vi bruker dem. De har lovet å gjøre forbedringer før neste sesong. I fjor hadde vi en annen leverandør, men de hadde et veldig tungvint system for fangstrapportering, her fungerer Scanatura bra, sier Johansen.