Det er det Alta-baserte firmaet, Tømrer Gøran Romsdal som har stått bak prosjektet og i utgangspunktet var planen å avslutte arbeidet i august.

Leder for menighetsrådet i Nordreisa sokn, Olaf Hunsdal, er storfornøyd. Han forteller at han for øyeblikket er bortreist og ikke har fått med seg sluttfasen.

- Men jeg har skjønt at de har rigget ned der, så de har vært veldig effektive. Det er en fem-seks firma i Alta som kan dette med skifer, og det er tydelig at de kan sine saker. Veldig artig, sier han.

Overraskelse

Hunsdal sier at det er hundre år siden det forrige taket ble lagt.

- Opprinnelig var det teglstein på taket - i historiebøkene står det at det var rødt, og rundt 1900 ble det lagt skifer som jeg har forstått, forteller han.

Prosessen med å restaurere taket nå, har hatt flere trinn.

- Det de har gjort er å rigge seg til med lift og høytrykkspyler mens steinen enda ligger på taket. Etter at de har spylt og rengjort de, har de plukket ned all skifer systematisk, lagret de og byttet ut evt. skadet stein. De har også lagt på nytt pappdekke under. Det som er litt artig er at det gamle undertaket, de opprinnelige takbordene - hadde veldig lite skader. Jeg hadde fryktet de skulle være mer skadet, men de var heldigvis i veldig god stand. Det tyder på at det var kvalitet på det som ble gjort der før, sier Hunsdal.

Null ising

Noe folk vil legge merke til ved første øyekast, er at det har kommet snø og steinfangere på taket.

- Slik er man sikret, at om det senere skulle løsne skifer og den ikke kommer susende ned. I tillegg er det sørget for at hele taket innvendig - himlingen over kirkerommet, er tilleggsisoliert. Det har vært isolert tidligere, men den er nå sterkt forbedret med at de har blåst inn mineraler slik at man skal forhindre ising. Problemet har vært - og det som skjedde når de store skadene skjedde sist, var at det var varmegjennomslag. Jeg var da nede og så på det som kom ned fra taket, og det var store isblokker på kanskje 30 cm. tykkelse som deiste ned på sakristiet og knuste taket der, forteller Hunsdal.

Betryggende

Skikkelig utlufting over isolasjonen er også på plass, slik at rommet under skifertaket - "mørkeloftet", holder seg luftig og kjølig og man dermed unngår tining og lagring av snø på skiferen.

- Særlig når det er landvind og nedbør, legger det seg mye snø på nordøstsiden av taket. Med dette arbeidet tror vi det blir et teknisk sett bedre tak enn det var før, sier Hunsdal.

- Det skal holde i 100 nye år?

- Ja det kan du absolutt regne med. Det har blitt supplert med littegrann skifer, men det var veldig lite som måtte byttes. Et titalls plater var det båret hull i for å reparere tidligere, men resten er brukt på nytt. Det er flott at arbeidet er gjort fort og greit. Også er det betryggende at vi nå har fått et tak, der alt er på stell, sier Hunsdal.

Leder for menighetsrådet, Olaf Hunsdal. Foto: Arkivfoto