En husstand i Kåfjord må ut med over 7.000 kroner mer til kommunale avgifter enn det gjennomsnittsboligen i Norge må. Bare Skjervøy har «normalt» avgiftsnivå i Nord-Troms.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser nivået på de kommunale avgiftene for inneværende år. I dag kan vi presentere oversikten for hele Fylket.

Avgiftene i Kåfjord

Prisene for de kommunale tjenestene er basert på avgifter og gebyrer som betales for en standard bolig på 120 kvadratmeter. Det er årsgebyr for vannforsyning, avløp, avfall og feiing som er medregnet her. Snittet per husstand i Norge er på rett under 11.000 kroner.

I Kåfjord kommune må eierne av en slik gjennomsnittsbolig betale 18.088 kroner nå i 2016, så her kommer vi inn godt over boligen til Ola og Kari Nordmann. Det gjør man stort sett over hele Nord-Troms.

I Skjervøy kommune må en ut med «bare» 11.036 kroner for de aktuelle tjenestene, og Lyngen lander på 12.630 kroner. Mens de øvrige kommunene i regionen ligger mellom 15.700 og 17.200 kroner.

Regelen er at gebyrene fra innbyggerne i sum ikke kan overstige hva det koster å levere tjenesten, det vil si at selvkost setter en øvre ramme for hva kommunen kan kreve inn i kommunale avgifter.

Gebyrene er basert på et vannforbruk etter kommunens satser for stipulert forbruk, eller basert på et vannforbruk på 175 kubikkmeter i året der det er vanligst å betale etter faktisk forbruk.

Store forskjeller

Det er ikke småtterier som skiller den dyreste og billigste kommunen i Norge. Helt på toppen av listen finner vi Høylandet kommune i Nord-Trøndelag, der det bare mangler 49 kroner på 20.000 kroner i kommunale avgifter.

I andre enden av tabellen, over de 416 kommunene med oppgitte tall, finner vi Årdal kommune i Sogn og Fjordane – der utgiftene lander på 6.058 kroner. Altså forskjeller på over 300 prosent.

Kåfjord har de 18. dyreste kommunale avgiftene i Norge, mens Skjervøy er nummer 298 og Lyngen nummer 207. De andre kommunene ligger mellom 30. og 64. plass.

I Troms er det innbyggerne i Dyrøy kommune som må betale mest, da årets avgifter ligger på 19.109 kroner der. Billigst fra det slipper beboerne i Ibestad kommune, der avgiftene er på 9.313 kroner i år.

Utviklingen siste år

Samlet sett har de kommunale avgiftene økt med bare 1,8 prosent i Norge det siste året. Det er klart mindre enn «vanlig økning» i disse tjeneste de siste årene, og dessuten en del mindre enn den generelle prisstigningen på tre prosent.

Men utviklingen er særdeles ulik fra kommune til kommune, og vi noterer at Kåfjord kommune faktisk har en nedgang på 1,5 prosent fra i fjor.

Også Storfjord går en del tilbake (minus 8,3 prosent). Nordreisa har en marginal nedgang på 0,5 prosent. De øvrige kommunene i Nord-Troms har økning, og størst har Kvænangen med 5,4 prosent vekst i avgiftene.

Kommunen har gjort flere store investeringer

Kommunale avgifter i Kåfjord kommune er 7000 kroner dyrere enn gjennomsnittet i Norge.

Likevel mener ordfører, Svein O. Leiros at de ikke kommer så galt ut når alt legges sammen.

– I den beregningen er ikke eiendomsskatt tatt med, noe som vi ikke har i Kåfjord.  Summa summarum så kommer vi nok ikke så galt ut, sier Leiros.

Kommunen har andre poster som også er rimelige, blant annet barnehage og SFO.

Han forklarer at kommunen har gjort flere store investeringer som nå vises på avgiftene.

– Vi har investert hardt på vannverk. Alle vannverk er renovert. Vi gir rent vann til alle innbyggere. Vi har også gjort store investeringer på kloakkanlegg, sier Leiros.

Dette gir utslag på avgiftene.

– Vi er klare over at vi har ligget høyt. Vi har et selvkost-prinsipp, så jo mer investeringer vi gjør jo dyrere blir avgiftene, sier Leiros.

Han understreker at  kommunen har som mål å holde avgiftene så lave som mulige.

”billigst”: Skjervøy kommune er den billigste kommunen i Nord-Troms på vannforsyning, avløp, avfall og feiing. Foto; Kjetil Nielsen Skog
Svein O. Leiros mener kommunen ikke kommer så dårlig ut om man ser på helheten. Foto: Arkivfoto