I januar leide Tor Mikalsen nabohuset mens han gjorde sitt eget klart for innflytting. Med veldig mange kvadratmeter tilgjengelig bestemte han seg for å gjøre som flere og flere i Nord-Troms, nemlig leie ut boplass gjennom Airbnb. Siden da har han hatt gjester i fra en rekke land som leietakere.

– Så langt har det bare vært positivt å leie ut, jeg har tatt i mot veldig hyggelige folk, sier Mikalsen.

Mye jobb

Utleiet er likevel ikke noe å bli rik i en fei på, og det krever en del arbeid å holde huset i representabel stand. Mikalsen anslår at han har tjent 8.000 - 10.000 kroner, men han har investert litt i sengetøy og håndklær i tillegg til at han må vaske og rydde etter gjestene.

– Alt i alt blir timelønna kanskje ikke så voldsom, sier Mikalsen.

Toppkarakter

Mikalsen er bevisst på at han kan komme i konkurranse med andre utleiere av overnatting, og tok seg en prat med en bekjent som driver profesjonelt utleie av sjøbuer.

– Han sa at det er plass til flere. Det er et stort turistpotensial her, og privat utleie gjør at det kommer folk som kanskje ellers ikke hadde hatt muligheten. Det gjør at ordet blir spredt og at det kommer enda flere, sier Mikalsen.

En privat utleier kan også by på opplevelser gjester på et vanlig turisthotell ikke får. I sin beskrivelse av huset sier Mikalsen at han kan fungere som privat turistinformasjon, og at han til og med kan gi en innføring i samisk kultur. Gjestene som har besøkt ham bekrefter at han leverer det han lover. På Airbnb har han har fått seks tilbakemeldinger og alle gir ham toppkarakter.

Miljødilemma

Mikalsen har i lang tid vært aktiv i Miljøpartiet de Grønne, og er opptatt av bærekraft og miljø. Han er forsiktig med bilbruk og flyreiser, og ser paradokset i at han er en del av turistnæringen.

– Det er et dilemma, og jeg håper jo at flere vil gå over til tog og buss. Jeg tror utviklingen vil gå i den retningen etter hvert som fossilt brennstoff blir mindre tilgjengelig, sier Mikalsen.

Han gjør også sitt for at de reisende skal velge miljøvennlig, og lover 30 prosent rabatt til turister som kommer nordover uten å bruke fly eller privatbil. En reisemåte han selv har benyttet flere ganger når han har reist til møter i Oslo.

– Å ta buss til Narvik og tog videre er en fantastisk måte å reise på , men det tar tid, sier Mikalsen.

Flest på vinteren

Nå har Mikalsen flyttet inn i sitt eget hus, og han er usikker på om han kommer til å fortsette å leie ut nabohuset.

– Det har vært ganske lite pågang i sommer. Men på vinteren er det mange skiturister som kommer for å gå i fjellene her, og jeg skal snakke med huseieren og gjøre en vurdering på om vi skal fortsette å leie ut, sier Mikalsen.